Advertentie

PREVIEW Ierland en Hongarije in focus bij KBC

KBC komt donderdag voorbeurs met de resultaten over het eerste kwartaal. Afgaand op de consensus die de bank- en verzekeringsgroep zelf bijhoudt, rekenen analisten op een vrij stabiel eerste kwartaal: ze rekenen gemiddeld op een 'aangepaste' nettowinst van 362 miljoen euro, in lijn met de 359 miljoen euro over het eerste kwartaal.

Die aangepaste nettowinst is de groepswinst minus de crisiserfenis, vooral de uitdovende CDO-portefeuille en minwaarden op de verkoop van niet-strategische dochters, en de boekhoudkundige meer- of minwaarden op eigen kredieten.

Inclusief die erfenis rekenen analisten gemiddeld op 379 miljoen nettowinst in het tweede kwartaal, tegenover 520 miljoen in het eerste. Dat is vooral als gevolg van de minwaarde van 100 miljoen op de verkoop van de Russische dochter Absolut, die grotendeels nieuwe latente meerwaarden op de CDO-portefeuille teniet zou doen.

Analisten kijken vooral uit naar de afdeling 'International Markets'. KBC focust op de thuismarkten België en Tsjechië en bijgevolg vallen Hongarije en Ierland onder die restcategorie.

Over het eerste kwartaal nam KBC een provisie van bruto 99 miljoen op Ierland en handhaafde de bank de voorspelling dat de provisies voor heel 2013 voor belastingen tussen 300 à 400 miljoen euro zouden uitkomen, zij het eerder aan de bovenkant van de vork. Waarschijnlijk blijft die prognose overeind, ook al vertoont de Ierse vastgoedmarkt na de kaalslag sinds 2008 tekenen van beterschap: in juni stegen de vastgoedprijzen zelfs jaar op jaar en dat was van begin 2008 geleden.

KBC had per eind maart nog 15,8 miljard kredieten uitstaan in Ierland. Van die 15,8 miljard bestempelt KBC 24 procent, dus 3,79 miljard, als 'problematisch'. En voor 48 procent van die probleemkredieten legde de bank voorzieningen aan. Met andere woorden, pas als de effectieve verliezen op de Ierse vastgoedcrash verwacht worden ooit tot meer dan 1,82 miljard op te lopen, moet KBC extra provisies in de boeken nemen.

In Hongarije gloort er minder hoop. Daar heet het probleem Viktor Orban. Die wil tegen 2014 naar de verkiezingen trekken met de belofte dat zijn landgenoten al hun schulden in buitenlandse munt kwijtgescholden zien.

Dat dreigt alle banken die in Hongarije actief zijn met een serieuze strop op te zadelen: veel Hongaren namen in de jaren 2000 een laagrentend woonkrediet in Zwitserse frank op. Dat leek een geniaal idee, tot de forint zwaar onderuit ging. Sindsdien kreunen veel Hongaren onder een exponentieel gestegen schuldenlast. Eind juli maakte de Oostenrijkse Erste Bank, die net als KBC een Hongaarse dochter heeft, zich echter sterk dat er een compromis kan gevonden worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud