Advertentie

Private bank Dierickx Leys verjongt directie

Filip Decruyenaere, de toekomstige directievoorzitter van Dierickx Leys. ©Frank Toussaint/Dierickx Leys

Herman Hendrickx, de directievoorzitter van de private bank Dierickx Leys, en directielid Marleen Dierickx geven de fakkel door. Filip Decruyenaere wordt de nieuwe topman.

De Antwerpse onafhankelijke en familiale bank Dierickx Leys, die 3 miljard euro onder beheer heeft, verjongt haar directie. Hendrickx en Dierickx gaan eind december met pensioen en geven hun zitje in het directiecomité door aan de volgende generatie, maar blijven lid van de raad van bestuur. Ze worden vervangen door Kathleen De Lanoo en Luc Van den Broeck. Van den Broeck was vijf jaar financieel directeur van KBC Securities.

Decruyenaere, die al directielid is, wordt voorzitter van het directiecomité. Sven Sterckx, de ex-voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers, is het vierde directielid.

Dierickx Leys is van plan zijn eigen koers te blijven varen als onafhankelijk en familiaal bedrijf.
Dierickx Leys

De verjonging van het directiecomité leidt niet tot een aanpassing van de strategie. 'Dierickx Leys heeft de intentie om na deze wissels zijn eigen koers te blijven varen als een onafhankelijk en familiaal bedrijf.'

Het aandeelhouderschap van de private bank verandert ook niet. De belangrijkste twee aandeelhouders zijn de stichting Dierickx-Van den Broeck (55%) en de maatschap Vermeire-Leys (20%). De andere aandeelhouders zijn de maatschap familie Hendrickx (10%), de maatschap De Vrij-Dewaele (10%) en Evert Dierickx (5%). Dat betekent dat vanaf begin volgend jaar geen enkele aandeelhouder meer in het directiecomité zetelt. Monique Leys blijft voorzitster van de raad van bestuur.

Organische groei

'Het is onze ambitie te groeien op een gecontroleerde manier', zegt Decruyenaere aan De Tijd. 'Dat zal vooral organische groei zijn.' Maar de bank sluit overnames niet uit. 'Als er opportuniteiten zijn, zullen we die bekijken. Maar we zijn een voorzichtig huis en de markt is niet meer zo breed. Onze focus is beleggen. We zijn stockpickers en een nichespeler die gepassioneerd is door wat op de financiële markten gebeurt.'

Dierickx Leys heeft de jongste jaren de beursvennootschappen Lawaisse uit Kortrijk en Van Goolen uit Antwerpen overgenomen. Er zijn in Vlaanderen nog slechts drie beursvennootschappen: Leo Stevens & Cie, Merit Capital en Van Bauwel, die alle drie in Antwerpen gevestigd zijn.

Met 3 miljard euro onder beheer kunnen we ruim winstgevend zijn.
Filip Decruyenaere
Toekomstig directievoorzitter Dierickx Leys

Er wordt soms gezegd dat een vermogensbeheerder minstens 10 miljard euro moet beheren om rendabel te zijn, omdat de almaar strengere regelgeving en de investeringen in digitalisering de kosten doen stijgen. Decruyenaere betwist dat. 'Die 10 miljard wordt vooral in de Angelsaksische wereld geciteerd. Wij waren nog nooit verlieslatend. Met 3 miljard euro onder beheer kunnen we ruim winstgevend zijn. Maar groei is belangrijk om de kosten van de regelgeving op te vangen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud