Privékluis vervangt bankkluis

Veel bankkluizen staan leeg. ©Sofie Van Hoof

Steeds meer Belgen hebben een kluis in huis omdat het aanbod van bankkluizen daalt. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

'Vorig jaar was een zeer goed jaar. We hebben zeker 10 procent meer kluizen verkocht', zegt Bart Berkvens. Hij is verkoopleider van De Raat, naar eigen zeggen de grootste verkoper van kluizen in België. 'Door fusies van bankkantoren zijn minder kluizen beschikbaar en daarom stijgt de vraag naar privékluizen.'

Berkvens voegt eraan toe dat de verkoop van kluizen al twee tot drie jaar stijgt. 'Ook de vermindering van het vertrouwen in het bankwezen en de lagere opbrengst van spaarrekeningen en beleggingen spelen een rol.' De Raat verkocht in 2018 zowat 5.000 kluizen. Meer dan de helft daarvan was bestemd voor particulieren.

Dalende huur

Ook de grootbanken signaleren dat een toenemend aantal klanten een privékluis heeft. 'Het gebruik van privékluizen in plaats van bankkluizen voor het bewaren van waardevolle voorwerpen is een van de redenen waarom de huur van bankkluizen daalt', zegt Belfius.

Het gebruik van privékluizen in plaats van bankkluizen voor het bewaren van waardevolle voorwerpen is een van de redenen waarom de huur van bankkluizen daalt.
Belfius

De grootbanken hebben vorig jaar elk enkele tientallen kantoren gesloten en daardoor zijn minder kluizen beschikbaar. 'Wanneer twee kantoren fuseren, blijft er maar één kofferzaal over', zegt BNP Paribas Fortis. KBC merkt op dat er in nieuwe kantoren vaak geen safes meer zijn. Bovendien beperken sommige bankkantoren de openingsuren.

Een andere reden waarom de huur van bankkluizen daalt, is de digitalisering. Steeds meer officiële documenten zijn in elektronische vorm beschikbaar.

Lege kluizen

Bij BNP Paribas Fortis en KBC verminderde het aantal verhuurde kluizen in 2018 met 7 procent naar respectievelijk 179.938 en 107.634. Bij Belfius en ING was de terugval kleiner, min 3 procent naar 119.000 en min 2 procent naar 82.544. De daling was vorig jaar bij de meeste grootbanken iets kleiner dan in 2017. De jongste vijf jaar zakte de kluizenverhuur met zowat 30 procent bij BNP Paribas Fortis en KBC en met 15 procent bij Belfius.

67
Huur bankkluis
De kostprijs voor de huur van een kleine bankkluis schommelt bij de grootbanken tussen 45 en 67 euro.

De meeste bankkluizen zijn leeg. Het percentage verhuurde kluizen varieert van 32 procent bij KBC tot 43 procent bij ING.

Juwelen

De Belgen die een kluis huren of kopen, bewaren daarin juwelen, goud en officiële documenten, zoals de eigendomsakte van de woning, andere notariële akten, het huwelijkscontract of diploma's. Berkvens merkt op dat meer landgenoten een kluis hebben dan algemeen wordt gedacht. 'Als iemand een kluis koopt, mag niemand dat weten. In elke straat zijn er meerdere woningen met een kluis.'

De prijs van een kluis is afhankelijk van de grootte. Bij KBC bedraagt de huurprijs van de kleinste kluis 45 euro per jaar, bij BNP Paribas Fortis 48,93 euro per jaar en bij Belfius 54 euro. Een standaardkluis huren bij ING kost 67 euro per jaar. Berkvens zegt dat de aankoopprijs van een kluis voor particulieren 200 tot 800 euro bedraagt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect