Qatar vergroot invloed bij Deutsche Bank

Het hoofdkwartier van Deutsche Bank in Frankfurt ©REUTERS

Jürg Zeltner, een vertrouweling van de Qatarese koninklijke familie, wordt bestuurder bij Deutsche Bank. Hij is in België vooral bekend als de CEO van de private bank KBL, de moedergroep van Puilaetco Dewaay.

De 52-jarige Zwitser komt niet als onafhankelijke, maar als 'niet-onafhankelijk bestuurder' aan boord, meldt Deutsche Bank. Dat statuut is het gevolg van zijn banden met de heersende Qatarese familie Al-Thani. De Qatarezen zijn via een grootaandeelhouder van Deutsche Bank, met een participatie van 6,1 procent via twee vehikels, en controleren daarnaast KBL European Private Bankers.

Zeltner greep recent de macht bij KBL door er de Belg Peter Vandekerckhove te vervangen als CEO en tevens ook aandeelhouder te worden van KBL, naast Precision Capital, het Luxemburgse vehikel van de Qatarezen. De voormalige UBS-topper neemt nu het baantje in Frankfurt erbij, nadat het bestuurszitje vrijkwam bij Deutsche Bank. 

Jürg Zeltner

Volgens de nieuwsdienst Reuters overwoog de Qatarese koninklijke familie eerder dit jaar om haar belang in Deutsche Bank  te verhogen, maar werd de operatie uitgesteld. Daarna volgden fusiegesprekken tussen Deutsche Bank en Commerzbank, maar die draaiden op niets uit.

Vernieuwing

Zeltner werd eerder dit jaar nog getipt als een mogelijke CEO van Deutsche Bank, maar uiteindelijk werd voor Christian Sewing gekozen. Volgens Paul Achleitner, de voorzitter van Deutsche Bank, treedt Zeltner toe tot de raad van bestuur omwille van zijn kennis op het vlak van vermogensbeheer en risicomanagement.

Achleitner zelf zou intussen op zoek naar een opvolger voor zichzelf, zo meldde het persbureau Bloomberg woensdag, om de raad van bestuur van de Duitse bankreus verder te vernieuwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud