Advertentie

Raad van State laat Dexia-garanties overeind

(Foto: Reuters) ©Reuters

De Raad van State heeft een verzoek tot nietigverklaring van een koninklijk besluit over de tientallen miljarden euro's zware staatsgaranties voor Dexia verworpen. Een tweede procedure maakt ook geen kans meer.

De uitspraak van de Raad van State dateert al van oktober, maar raakte nu pas bekend via de rapportering van Dexia over het derde kwartaal.

Het verzoek tot nietigverklaring van het kb van december 2012 was ingediend door drie ngo's (CADTM, Attac Bruxelles 2 en Attac Liège), bij wie twee groene parlementsleden (Meyrem Almaci voor Groen en Zoé Genot voor Ecolo) zich hadden aangesloten.

Zij argumenteerden dat de garanties niet hadden mogen worden toegekend via een koninklijk besluit, maar bij wet, omdat het om een materie gaat waarover het parlement zich moet buigen.

De Raad van State heeft het verzoek nu echter verworpen, onder meer omdat het vereiste belang van de betrokken partijen ontbrak.

Kosten

In een ander verzoek, dat draait rond eenzelfde koninklijk besluit uit 2011, eisen de klagende partijen niet langer het onderzoek van de grond van het geschil. Ze eisen wel een veroordeling van de staat tot het betalen van de onkosten van de procedure.

Hun argumentatie daarvoor is dat de overheid, door de kb's intussen te vervangen door een wet, zelf aantoonde dat hun oorspronkelijke procedure zin had. Het invoeren van de wetten diende om mogelijke juridische problemen rond de besluiten te snel af te zijn. Daardoor werden de procedures eigenlijk zonder voorwerp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud