Rabobank-traders aangeklaagd in Libor-schandaal

Het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. (foto: ANP) ©ANP XTRA

Drie oud-medewerkers van de Rabobank zijn in de VS aangeklaagd voor het manipuleren van de Libor-rente, het tarief dat banken hanteren voor leningen die ze mekaar toekennen. Het gaat om een Brit, een Australiër en een Japanner. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

De drie worden ervan verdacht met de rente te hebben gesjoemeld zodat deze voordelig uitpakte voor hun handelspositie. Vanuit Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk hielden ze vier jaar lang contact over de rente zodat de Libor laag of hoog zou uitpakken.

Zo vroeg een van de verdachten per e-mail of ze 'de Libor op drie maanden stiekem konden verlagen met 1 of 2 basispunten'. Een andere verdachte antwoordde: 'Geen probleem maat. Ik zet hem laag'. De voormalige Rabo-werknemers worden aangeklaagd wegens samenzwering om fraude te plegen. Als ze worden veroordeeld, hangt hen maximaal 30 jaar celstraf boven het hoofd.

Rabobank heeft boetes van in totaal 774 miljoen euro betaald aan toezichthouders in buiten- en binnenland om de zaak te schikken. Ongeveer 30 Rabobank-medewerkers maakten tussen 2005 en 2011 afspraken met buitenlandse banken om het tarief van de Libor te manipuleren. Voorzitter Piet Moerland trad naar aanleiding van het schandaal eind oktober terug. Hij zou eigenlijk in 2014 met pensioen gaan. Pas later werd ook Sipko Schat de laan uitgestuurd. Hij stond aan het hoofd van de afdeling die zich schuldig maakte aan de fraude.

Maandag pleitte advocaat Gerard Spong al voor vervolging van de Rabobank en/of vertrokken bestuurders. Hij wil dat de schikking die Rabobank trof, wordt teruggedraaid.

Ook Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland liepen tegen de lamp en kregen boetes. Met 1,5 miljard dollar viel alleen de boete voor UBS hoger uit dan die voor Rabobank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud