RBS betaalt half miljard boete in renteschandaal

©Bloomberg

Royal Bank of Scotland (RBS) gaat de Britse en Amerikaanse toezichthouders een boete van 612 miljoen dollar of zo'n 450 miljoen euro betalen voor manipulatie met de Libor-bankenrente. Concurrenten Barclays en UBS moesten eerder al miljoenen ophoesten in het renteschandaal.

Royal Bank of Scotland, dat nog altijd wordt gecontroleerd door de Britse overheid, is de derde bank die op de vingers wordt getikt voor zijn rol in de Libor-affaire die in juni vorig jaar uitbarstte. Toen bleek dat Barclays, UBS, RBS en een tiental andere banken jarenlang fraude had gepleegd met de zogeheten Libor-rente om er winst uit te halen.

'Libor' is de rente die banken elkaar aanreken, maar ze geldt ook als referentie voor tal van producten voor gewone spaarders. De variabele rente op woonkredieten of de rentetarieven op kredietkaarten worden vaak berekend op basis van de Libor-rente. Het gesjoemel rond die interbankenrenten had in principe dus ook een belangrijke impact op de portefeuille van particuliere consumenten.

Eind vorig jaar bereikte het Zwitserse UBS een schikking van 1,1 miljard euro met de Amerikaanse en Britse toezichthouders. Enkele maanden voordien had Barclays al een boete betaald van 346 miljoen euro.

Nu is dus Royal Bank of Scotland aan de beurt, dat net geen half miljard euro op tafel zal leggen om zijn Libor-aflaat te kopen. Dat gebeurt deels door bonussen terug te eisen die de bank eerder al had uitbetaald aan haar werknemers. Dankzij die 'terugroepactie' verzamelde de bank bijna de helft van de totale boete die ze moet betalen.

RBS-topman Stephen Hester maakte van het akkoord nog eens gebruik om publiekelijk het boetekleed aan te trekken. 'De manipulatie van de Libor-rente is een extreem voorbeeld van hoe egoïstisch de banksector wel was geworden in de hoogdagen van de financiële hausse. Dankzij de lessen die we uit deze episode hebben getrokken kunnen we de overblijfselen van die foute bedrijfscultuur wegwerken.'

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud