netto

Record op spaarboekjes BNP Paribas Fortis

©BELGA

Nooit eerder stond er zoveel spaargeld geparkeerd bij BNP Paribas Fortis. De spaarboekjes bij de marktleider klokken af op 61,5 miljard euro, een historisch record. Ook de zichtrekeningen zwellen fors aan.

Op de zicht-, spaar en termijnrekeningen van BNP Paribas Fortis stond eind juni een totaalbedrag van 106,3 miljard euro, een stijging met 5,6 miljard euro of 5,5 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit de tweedekwartaalcijfers van moedergroep BNP Paribas. Het gaat om het hoogste bedrag ooit. De cijfers slaan op de retailbank, plus de afdelingen Private Banking en Corporate & Public Banking Belgium. Het halve dochterbedrijf Bpost Bank zit niet in de cijfers.

De spaarrekeningen klokken af op van 64,2 miljard euro, een stijging met 3,8 procent. Het gaat bijna volledig om gereglementeerde spaarrekeningen, zeg maar de spaarboekjes, die uitkomen op 61,5 miljard euro, ook al een record. De zichtrekeningen maken een nog grotere sprong: +10,6 procent, tot 33,7 miljard euro. De termijnrekeningen blijven relatief stabiel op 8,4 miljard euro.

De spaarboekjes pieken net op het moment dat de spaarrente bij alle banken historisch laag staat. Het gewone spaarboekje bij BNP Paribas Fortis biedt een basisrente van amper 0,40 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent. 'De klanten zien een spaarrekening als een veilige manier van sparen, waarbij vooral de liquiditeit van het product geapprecieerd wordt', is de uitleg van BNP Paribas Fortis. 'Ze handelen nog steeds risico-avers. Beleggingsproducten met langere looptijden hebben niet die gezochte liquiditeit. De spaarrekening wordt dus gebruikt als een wachtrekening. Hierbij is er veel minder aandacht voor de rentevergoeding op het sparen.' Ook het fiscale gunstregime voor spaarboekjes speelt volgens de bank nog steeds een rol.

Ook de kredietproductie zit bij BNP Paribas Fortis in de lift. Gestuwd door de hypothecaire leningen, komt het bedrag aan uitstaande kredieten aan particulieren uit op 58,2 miljard euro, een stijging met 2,2 procent op jaarbasis. Tel je daar de kredieten aan bedrijven en overheden bij, komt de totale kredietportefeuille uit op 87,9 miljard euro.

's Lands grootste bank zag in de eerste jaarhelft klanten massaal het digitaal bankieren via smartphone of tablet uitproberen. De bank registreerde meer dan 210.000 downloads van zijn app voor iPhone, iPad en Androidtoestellen. Sinds de lancering midden 2012 komt het aantal downloads uit op bijna 800.000.

Moedergroep BNP Paribas geeft zijn afdeling 'Belgian Retail Banking' een goed rapport. De inkomsten stijgen, terwijl de kosten dalen. Daardoor komt de kwartaalwinst voor belastingen uit op 204 miljoen euro, een stijging met liefst 29,9 procent op jaarbasis. 'Een zeer goede prestatie', vindt BNP Paribas. 'België behoudt een goede commerciële dynamiek.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud