Recordaantal banen gesneuveld in Belgische financiële sector

De banken zien het aantal klanten in de kantoren verminderen door de groeiende digitalisering en de opmars van het mobiel bankieren. ©REUTERS

In de hele Belgische financiële sector zijn in 2018 meer dan 3.000 banen verdwenen, het hoogste aantal in 20 jaar.

Bij BNP Paribas Fortis staan de komende drie jaar ruim 2.000 van de 13.000 banen op de tocht. Meer dan de helft zijn natuurlijke afvloeiingen. Daarnaast kunnen zo’n 800 oudere personeelsleden vervroegd vertrekken. Voor nog eens 200 werknemers zal elders een nieuwe job gezocht worden.

Topman Max Jadot haalde alles uit de kast om de vakbonden te doen instemmen met die plannen en nieuwe cao’s uit te werken, onder andere met een uur langer werken zonder loonsverhoging. Zonder instemming van meerdere bonden dreigden gedwongen ontslagen, waarschuwde de directie, die pas vandaag officieel communiceert.µ

©Mediafin

Het banenverlies bij BNPP Fortis is exemplarisch voor de sector. Het aantal personeelsleden van de banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zakte in de eerste negen maanden van 2018 met 3.200 naar 116.600, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Sinds 1999 zijn in zo korte tijd nooit zoveel banen in de financiële sector verdwenen. Ter vergelijking: in de andere sectoren kwamen er in de eerste drie kwartalen van vorig jaar 49.700 jobs bij.

Oudere personeelsleden

De zware herstructurering bij ING België in 2016 versnelde het verlies aan financiële banen. Maar ook bij veel andere financiële instellingen verdwijnen jobs. Alle grootbanken sluiten elk jaar kantoren, de Nationale Bank en AXA Bank hebben een uitstapregeling voor oudere personeelsleden en de verzekeraar AXA herstructureert.

De banken proberen de kosten te drukken omdat het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank knabbelt aan hun winstmarges. Daarnaast zien ze het aantal klanten in de kantoren verminderen door de groeiende digitalisering en de opmars van het mobiel bankieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud