Recordschikking van 1,5 miljard euro voor HSBC

©Reuters

De Britse bank HSBC zal het recordbedrag van 1,92 miljard dollar (1,5 miljard euro) betalen om een einde te maken aan vervolging door de Amerikaanse autoriteiten wegens witwaspraktijken.

Het nieuws over de schikking werd bekendgemaakt door Amerikaanse media en intussen bevestigd in een communiqué van HSBC.

HSBC, dat noteert op de beurs van Londen en die van Hong Kong, werd ervan beschuldigd te hebben meegewerkt aan het witwassen van geld afkomstig van onder meer Mexicaanse drugskartels en landen waar de VS sancties tegen lopen hebben, zoals Iran. Eerder was een rapport van de Amerikaanse senaat erg kritisch over controle op witwaspraktijken door de bank.

In het communiqué waarin HSBC meedeelt dat een schikking is bereikt, geeft de bank de fouten toe en verontschuldigt ze zich. 'We nemen de verantwoordelijkheid op voor de fouten uit het verleden. We hebben eerder gezegd dat we er oprecht spijt van hebben, en herhalen dit. Het HSBC van vandaag is een fundamenteel verschillende organisatie van degene die zulke fouten heeft gemaakt', stelt CEO Stuart Gulliver. 'In de voorbije twee jaren hebben we, onder een nieuw management, concrete stappen gedaan om recht te zetten wat verkeerd liep en om actief samen te werken met de autoriteiten om zulke zaken naar boven te brengen en aan te pakken.'

De bank gaat voort samenwerken met de regulatoren en andere autoriteiten en haar procedures nog verstrengen. Ze voegde eraan toe te verwachten dat ook een schikking kan worden bereikt met de Britse toezichthouder Financial Services Authority.

Vorige maand had HSBC aan investeerders gemeld dat het 1,5 miljard dollar opzij had gezet voor eventuele boetes die konden worden opgelegd in het kader van het onderzoek naar witwaspraktijken, dat sinds de zomer liep, en gewaarschuwd dat de kosten nog hoger konden oplopen. Nu blijkt dat het 420 miljoen dollar meer is. Een 'triviaal bedrag' tegenover de boekwaarde van de bank, oordeelde een analist, 'maar in harde cash natuurlijk een fikse boete'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud