Recordwinst JPMorgan volstaat niet voor nieuw puntenrecord

JPMorgan-CEO Jamie Dimon ©REUTERS

36 miljard dollar winst in 2019. Meer is niet nodig om te illustreren waarom Jamie Dimon dé grote overlever onder de bank-CEO's is.

36,4 miljard dollar nettowinst (+12%) op 115,6 miljard dollar inkomsten (+6%). En klantendeposito's die met 6 procent aanzwollen, tot 1.562 miljard dollar. Dat zijn de recordresultaten die JPMorgan Chase  over boekjaar 2019 kan voorleggen. Om een idee te geven: de nettowinst is een stuk groter dan de totale beurswaarde van KBC, omgerekend 31 miljard dollar. 

Recordresultaten die meteen illustreren waarom CEO Jamie Dimon met zijn 15 jaar aan het roer van JPMorgan dé overlever van de banksector is en een heel belangrijke 'richtingaanwijzer' voor het 'resultatenseizoen' op Wall Street. En ook waarom de Amerikaanse grootbank met 430 miljard dollar veruit de waardevolste bank ter wereld is. 

Over het vierde kwartaal presteerde vooral de tradingafdeling van de grootbank beter dan verhoopt. Tegenover het zwakke vierde kwartaal van 2018 - toen Wall Street in een helse rit hard onderuit ging - stegen de inkomsten met 31 procent, wat de winstbijdrage de helft opkrikte naar 2,9 miljard dollar. 

JPMorgan verwijst naar de ontspanning in de Chinees-Amerikaanse handelsrelaties, nu Washington en Peking morgen een soort handelsbestand ondertekenen. 'De oplossing van een aantal handelszaken gaf de klanten- en marktenactiviteiten tegen het eind van het jaar een boost', zegt Dimon. 

Federal Reserve vs ECB

Ook de consumentenbak van JPMorgan bleef op dreef, met 3 procent meer inkomsten en een 5 procent hogere nettowinst van 4,23 miljard dollar. De Europese banken lijden onder een versnipperde lokale markt en het nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank.

De Amerikaanse markt, daarentegen, is grotendeels verdeeld over enkele mastodonten en die ontvangen voor hun surpluscash bij de Federal Reserve ondanks de drie renteverlagingen in 2019 nog altijd 1,55 procent rente. De ECB, daarentegen, int - zij het met enkele bijsturingen - 0,5 procent strafrente 'parkeergeld' op surpluscash. 

Enige kanttekening is de vraag hoe veel beter JPMorgan in 2020 nog kan doen. Beurshuis UBS vloekte vorige week nog in de kerk door het advies voor JPMorgan tot 'neutraal' te verlagen, omdat het sterke 2019 de lat (te) hoog zou leggen om nóg beter te doen in 2020.

Beleggers stuurden op Wall Street het aandeel 1,2 procent hoger naar 138,8 dollar. Dat blijkt nipt onvoldoende om de Dow Jones  naar een nieuw record te tillen. De barometer sluit op 28.938 punten en blijft net onder het vorige slotrecord van 28.957 punten op 9 januari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud