Redding Fortis Bank brengt voorlopig 2 miljard op

©BELGA

De federale regering verdiende dankzij vergoedingen, dividenden en de verkoop van activa (kosten inbegrepen) tot nu toe ongeveer 2 miljard euro aan de redding van Fortis Bank.

De overheid kreeg sinds de financiële crisis 826 miljoen euro dividenden in cash van BNP Paribas en 213 miljoen euro dividenden van de vroegere Fortis Bank (nu BNP Paribas Fortis). België kreeg ook ‘gratis’ 6,5 miljoen aandelen BNP Paribas, onder meer onder de vorm van een dividend in aandelen.

Daarbovenop werd ons land ook vergoed voor de staatswaarborgen die ze toekende aan BNP Paribas Fortis en aan Royal Park Investments (RPI), de bad bank van Fortis. Het gaat respectievelijk om 50 miljoen en 130 miljoen euro.

Meerwaarden

De verkoop van de portefeuille gestructureerde kredieten van RPI bracht de staat dan weer 1,01 miljard euro op, waarvan 275 miljoen meerwaarde. En de verkoop van het laatste kwart van Fortis Bank 3,25 miljard, waarvan 900 miljoen meerwaarde.

Indien men al de dividenden, vergoedingen voor staatswaarborgen en meerwaarden bij elkaar telt, komt men aan bijna 2,4 miljard.

Maar de redding van Fortis Bank bracht ook kosten teweeg. De financieringskosten voor de redding bedroegen 2 à 4 procent van de oorspronkelijke inleg van 9,4 miljard euro - dus 188 à 376 miljoen. Bovendien legde de regering onlangs 144 miljoen op tafel voor de overname van de call-optie van Ageas op haar aandelen BNP Paribas.

Als men dat aftrekt van de baten, komt men aan een bedrag van 1,9 à 2,1 miljard.

Het verhaal is nog niet ten einde, want de regering ‘zit’ nog op 127 miljoen aandelen BNP Paribas (10,3% van de Franse bankgroep). Vanaf 57 euro kan ze daarop winst boeken. BNP Paribas noteert aan 54,4 euro. De papieren minwaarde bedraagt dus 330 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud