Regering beslist niet over CEO Dexia

De nieuwe CEO van Dexia moet de miljardenbalans van de restbank versneld afbouwen. ©IMAGEGLOBE

Het kernkabinet heeft geen beslissing genomen over de nieuwe topman van de restbank. De aanpak van de coronacrisis beheerste de agenda.

Het kernkabinet moest vrijdagmiddag een nieuwe CEO voor de restbank Dexia voordragen. Volgens meerdere bronnen ligt Pierre Crevits van de Nationale Bank in polepositie, vóór Bart Bronselaer (CEO ad interim van Dexia) en Alexandre De Geest van de Thesaurie.

Maar de agenda werd beheerst door de aanpak en de gevolgen van de coronacrisis. Wanneer Dexia opnieuw de agenda komt, is onduidelijk. Nochtans zei een regeringsbron donderdag dat men 'in het belang van Dexia niet meer kan wachten. Het is niet omdat de regering in lopende zaken is, dat Dexia in lopende zaken is.'

De aanduiding van een opvolger voor de naar Unicredit vertrokken topman Wouter Devriendt, sleept al sinds oktober aan.

De favoriet, Pierre Crevits, is een macro-statisticus en leidt het secretariaat van de Nationale Bank. Bij het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) zit hij het wetenschappelijk comité voor de overheidsrekeningen voor. Hij zit al jaren in de stuurgroep die de evoluties bij Dexia namens de federale overheid opvolgt. In die hoedanigheid kent hij het dossier goed. Crevits is van dichtbij betrokken bij alle onderhandelingen tussen Belgen en Fransen over de restbank.

Afbouw

De ECB zal zich als toezichthouder nog moeten uitspreken over de benoeming van de nieuwe CEO. Die moet de miljardenbalans van Dexia versneld afbouwen. Hoe meer Dexia zijn balanstotaal reduceert, hoe minder risico de aandeelhouders - de Belgische en Franse belastingbetalers die 99,6 procent van Dexia controleren en staatswaarborgen leveren aan de restbank - lopen.

In de drie jaar onder Devriendt kromp de balans van Dexia van 213 naar 135 miljard, al blijven met vooral Brits en Italiaans papier nog lastige brokken over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud