Regering draagt Pierre Crevits voor als CEO Dexia

Pierre Crevits was in een vorig leven onder meer kabinetschef van minister Melchior Wathelet (cdH). ©BELGA

Het kernkabinet draagt Pierre Crevits voor als nieuwe CEO voor de restbank Dexia. Dat vernam De Tijd.

De aanduiding van een opvolger voor de naar Unicredit vertrokken Dexia-topman Wouter Devriendt sleepte al een tijdje aan. De topministers moesten aanvankelijk eind vorige week de knoop doorhakken, maar door de uitdijende coronacrisis kwam het er niet van.

Nu is de kogel wel door de kerk. Crevits haalde het van Bart Bronselaer (CEO ad interim van Dexia) en Alexandre De Geest van de Thesaurie, die eveneens op de shortlist stonden. Crevits is een macrostatisticus en leidt het secretariaat van de Nationale Bank. Bij het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) zit hij het wetenschappelijk comité voor de overheidsrekeningen voor.

Hij zit al jaren in de stuurgroep die de evoluties bij Dexia namens de federale overheid opvolgt. In die hoedanigheid kent hij het dossier goed. Crevits is van dichtbij betrokken bij alle onderhandelingen tussen Belgen en Fransen over de restbank.

Miljardenbalans

135 miljard
Balans
Dexia had, ondanks een versnelde afbouw, eind juni nog een balans van 135 miljard euro.

Met de voordracht van Crevits is de benoeming evenwel nog niet rond. De Europese Centrale Bank (ECB) moet zich als toezichthouder nog uitspreken over de benoeming van de nieuwe CEO.

Crevits' missie zal niet min zijn. Hij moet de miljardenbalans van Dexia versneld afbouwen. Hoe meer Dexia zijn balanstotaal reduceert, hoe minder risico de aandeelhouders - de Belgische en Franse belastingbetalers die 99,6 procent van Dexia controleren en staatswaarborgen leveren aan de restbank - lopen.

In de drie jaar onder Devriendt kromp de balans van Dexia van 213 naar 135 miljard, al blijven met vooral Brits en Italiaans papier nog lastige brokken over. Dexia heeft volgens de recentste cijfers van juni een blootstelling van 21 miljard euro op het Zuid-Europese land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud