Advertentie
Advertentie

Regering stelt Nomura aan voor beursgang Belfius

Als de markten meezitten, trekt Belfius mogelijk volgend voorjaar naar de beurs van Brussel. ©Belga

De federale regering laat zich voor de mogelijke beursgang van Belfius bijstaan door de Japanse zakenbank Nomura en het advocatenkantoor Freshfields.

Het enkele weken geleden toegekende nieuwe mandaat voor Nomura werd gemeld door het persbureau Reuters dat zich voor die informatie beroept op meerdere bronnen. Woordvoerder Ferry Comhair van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) bevestigt de informatie. Hij voegt eraan toe dat de regering ook bijgestaan wordt door het advocatenkantoor Freshfields.

Nomura kent het dossier én is vertrouwd met de federale overheid. Want de bank heeft samen met sectorgenoot Leonardo in 2015 een doorlichting gemaakt van alle belangrijke overheidsparticipaties. De banken besloten toen dat Belfius 6,2 tot 7,2 miljard euro waard is. 

Hoogstwaarschijnlijk is dat prijskaartje intussen opgelopen omdat Belfius zijn winst opgedreven heeft en meer extra vermogen kon boeken. Eind juni bedroeg het totaal eigen vermogen van de bank-verzekeraar 9,3 miljard euro.

De bank zal volgend voorjaar, als de markten meezitten, wel tegen een korting naar Euronext Brussel trekken, al was het maar omdat het Arco-dossier dan mogelijk nog niet opgelost is. Reuters heeft het over een waarde die kan oplopen tot 8 miljard euro.

De miljardenoperatie wordt een van de grootste beursintroducties van een bank in Europa sinds de financiële crisis van 2008.

Eerder raakte al bekend dat de fe­de­ra­le re­ge­ring vier za­ken­ban­ken aan­stelde die een hoofd­rol zul­len spe­len bij de eigenlijke beurs­gang. Het gaat om Ci­tigroup, JP Mor­gan, Mer­rill Lynch en UBS, drie Amerikaanse banken en een Zwitserse. In een twee­de fase zul­len ook Bel­gi­sche ban­ken ge­man­da­teerd wor­den. Die zul­len zich hoofd­za­ke­lijk rich­ten tot lo­ka­le (par­ti­cu­lie­re) be­leg­gers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud