Rente-onderzoek brengt Franse banken in het vizier

(foto: EPA)

Crédit Agricole en Société Générale bevestigen betrokken te zijn in onderzoek van bankentoezichthouders naar mogelijke manipulatie van de Europese interbankenrente Euribor, maar ontkennen dat ze in beschuldiging zijn gesteld.

De banken reageren op een artikel in Financial Times, dat gedetailleerde informatie geeft over hoe de manipulaties zouden zijn verlopen. De Britse zakenkrant noemt vier banken waarop de toezichthouders zouden focussen in hun onderzoek: Crédit Agricole en SocGen, plus HSBC en Deutsche Bank.

Tot nu is al onderzoek gevoerd, zonder gevolg, bij een twintigtal banken. Vraag is in welke mate ze betrokken zijn bij manipulaties van de interbankenrentes, sinds duidelijk is geworden dat zeker Barclays zich eraan bezondigde lagere rentes door te geven dan degene waaraan het zich daadwerkelijk financierde, en zo het referentietarief van de Libor manipuleerde. Tot nu werden echter weinig details bekend hoe bepaalde banken betrokken kunnen zijn.

Rondbelcirkel

Volgens de FT bestond er een 'rondbelcirkel' van traders van de vier banken en een hooggeplaatste trader bij Barclays, Philippe Moryoussef. Behalve van de trader bij SocGen noemt de krant de collega's bij de drie andere banken bij naam. Onder de loep liggen minstens 20 vragen van de traders bij de concurrerende banken aan de Barclays-handelaren, om de rente te manipuleren.

Opvallend is ook dat de feiten dateren van tussen 2006 en 2008, dus voor het uitbreken van de financiële crisis. Dat zou betekenen dat bankiers de interbankenrentes mogelijk puur uit geldbejag manipuleerden. En dus niet om zich gezonder voor te doen dan ze waren of 'ter bescherming van de stabiliteit van het financiële systeem', motieven die worden aangehaald voor de jaren 2008-2009.

Crédit Agricole en SocGen ontkennen dat het onderzoek van de toezichthouders bij hen al tot concrete beschuldigingen heeft geleid.

Hervorming

Intussen heeft Mervyn King, gouverneur van de Bank of England, voorgesteld dat centrale bankiers en regulatoren praten over een mogelijke hervorming van de Libor. In een brief gericht aan het Economic Consultative Committee, dat hij voorzit, liet hij verstaan dat 'het duidelijk is dat radicale hervormingen aan het Liborsysteem nodig zijn'.

King stelt voor om over de hervorming te praten in Bazel, op 9 september.

Woensdag zei ook de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner dat een hervorming van het interbankenrentetarief een multinationale inspanning vereist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud