Reorganisatie op til bij KBC

CEO Johan Thijs van KBC. ©BELGA

Bij de bank-verzekeraar staat morgen een bijzondere ondernemingsraad op het programma. De directie zal de resultaten voorstellen van een grote besparingsoefening die enkele maanden geleden in gang is gezet.

De ruim 14.000 Belgische personeelsleden van KBC houden hun adem in. De directie kondigde in mei aan dat er heel wat managementlagen geschrapt worden en startte een 'efficiëntieoefening' op bij het Belgische hoofdkantoor. Daardoor gonst het al maanden van geruchten over reorganisatieplannen waarbij duizenden mensen betrokken zijn.

Op de vraag of er een sociaal plan zal komen met een impact op duizenden personen antwoordde CEO Johan Thijs dat 'de wilde geruchten zeker niet juist zijn'.

Bij de halfjaarcijfers legde CEO Johan Thijs uit dat aan de 40 topmanagers gevraagd is de eigen organisatie onder de loep te nemen om te zien of er efficiënter gewerkt kan worden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van nieuwe technologie (artificiële intelligentie en robotica) en servicecenters van de groep.

KBC heeft de voorbije jaren al heel wat taken 'intern uitbesteed' aan filialen in Oost-Europa zoals het Tsjechische Brno. Het management moest ook met ideeën komen om de service te verhogen en de digitalisering te verbeteren.  

Blauwdruk

De directie heeft op basis van die oefeningen van alle managers een blauwdruk voor een nieuwe organisatie gemaakt. KBC houdt al lang de lippen stijf over elkaar dat onderwerp. Woensdag wordt het resultaat van die oefening aangekondigd, bevestigt Viviane Huybrecht, de woordvoerster van KBC.

Ze benadrukt dat er eerst intern wordt gecommuniceerd aan het personeel en de sociale partners. 's Ochtends staat een bijzondere ondernemingsraad op de agenda. Ook de zogenaamde top 300, de belangrijkste managers, wordt woensdag geïnformeerd. Dan volgt een persbericht. Concrete details worden dan pas vrijgegeven, zegt Huybrecht.

Zal er een grote impact zijn op de tewerkstelling? Op de vraag of er een sociaal plan zal komen met een impact op duizenden personen antwoordde Thijs alleen dat 'de wilde geruchten zeker niet juist zijn'.

Digitalisering

Net als bij andere banken leidt innovatie en digitalisering van processen tot de aanpassing van structuren en jobs. Er komen nieuwe functies bij, maar andere verdwijnen. Sommige jobs kunnen ingevuld worden door bestaande mensen, maar sommige niet. 'Mensen die alleen taken aankunnen die we niet meer hebben, kunnen we niet houden. Dat spreekt voor zich', zei Thijs vorige maand.

65
Kantoren
Eerder dit jaar werd aangekondigd dat 65 bemande kantoren worden omgebouwd naar automatenkantoren.

De bank neemt om de zoveel tijd ook zijn kantorennet onder de loep. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat 65 bemande kantoren worden omgebouwd naar automatenkantoren. Die operatie zou geen impact hebben op de werkgelegenheid omdat de medewerkers elders aan de slag kunnen.  

Geen ING-scenario

Bij de vakbonden gaat men ervan uit dat het bij KBC 'geen ING-scenario' wordt, verwijzend naar de grote herstructurering bij ING België enkele jaren geleden met 3.500 geschrapte banen en vele gedwongen ontslagen.

Bij KBC zijn er onlangs ook onderhandelingen opgestart over een nieuwe werkzekerheidsgarantie. De huidige loopt eind dit jaar af. Volgende week wordt daarover opnieuw samengezeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud