RHJI staat derde van Kleinwort af door BHF-deal

Leonhard Fischer, de CEO van RHJ International ©rv

Door de overname van de Duitse BHF-Bank, die samen met drie partners wordt gerealiseerd, verslapt de greep van RHJ International op de privaatbankier Kleinwort Benson Group (KBG) aanzienlijk. RHJI's controlebelang valt terug van 100 tot 65 procent.

Dat blijkt uit een persbericht waarin RHJI officieel bevestigt dat het groen licht krijgt van de Duitse  financiële waakhond BaFin om BHF-Bank over te nemen. De Wall Street Journal had dit twee dagen geleden al gemeld.

In een persbericht zegt RHJI dat BaFin bevestigd heeft 'geen bezwaren' te hebben 'tegen de voorgenomen acquisitie van BHF-Bank'. Het duurde overigens bijna drie jaar vooraleer de toestemming van de Duitse toezichthouder er kwam. BaFin had aanvankelijk niet zo veel vertrouwen in RHJI, dat toen nog in volle transformatie verkeerde - de omvorming van een industriële holding tot een financiëledienstengroep.

Maar nu is BaFin toch overstag gegaan, tot grote vreugde van RHJI-topman Leonhard Fischer, die zich 'opgetogen' toont dat de 'strategische onzekerheid die over RHJI hing tijdens dit goedkeuringsproces' nu is verdwenen.

De mede-investeerders van RHJ

  • Fosun (China)
  • Agton (BMW-aandeelhouder Stefan Quandt)
  • Tim Collins (RHJ-oprichter)

354 miljoen

De privaatbank BHF-Bank wordt volledig overgenomen van eigenaar Deutsche Bank door RHJI en zijn dochter Kleinwort Benson Group (KBG) voor een bedrag van 354 miljoen euro. Dit bedrag kan bij de afronding van de transactie nog bepaalde wijzigingen ondergaan. KBG koopt 91 procent voor 322 miljoen in cash, RHJI zelf koopt de resterende 9 procent en zal daarvoor aandelen uitgeven die door Deutsche Bank zullen worden opgenomen.

Bij de overname krijgt RHJI de hulp van de Chinese Fosun Group, van Aqton SE (een investeringsvehikel van BMW-aandeelhouder Stefan Quandt) en van entiteiten rond Timothy Collins. Fosun is een Chinese groep die erg actief is in Europa, met investeringsdossiers als de Franse vakantieparkenuitbater Club Med en de Catalaanse verzekeraar Caixa. Collins is de oprichter van private-equitygroep Ripplewood en nog altijd met 13 procent één van de grootste aandeelhouders van RHJ.

Het gevolg hiervan is dat het belang van RHJI in KBG zal dalen van 100 procent tot 65 procent, terwijl de drie andere partijen de overige 35 procent zullen controleren.

RHJI beklemtoont dat de combinatie van KBG en BHF schaal- en synergievoordelen zal opleveren en dat het gecombineerd bedrijf goed gepositioneerd zal zijn in twee van de grootste en snelst groeiende markten voor vermogensbeheer in West-Europa. Voor RHJI zal de overname winst- en waardeverhogend werken.

RHJI verwacht de deal voor einde maart te kunnen afronden. In het persbericht over de jaarresultaten, dat op 27 maart is voorzien, zal het bedrijf meer informatie geven over de transactieparameters, de operationele prestaties van KBG en BHF en de synergiemogelijkheden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud