Advertentie

Robinhood onder vuur bij eigen traders

Broker Robinhood besloot donderdag de handel in GameStop en andere fel gehypete aandelen aan banden te leggen. ©AFP

De maatregelen van de gratis beursapp Robinhood om de gekte rond GameStop te beperken, vallen slecht bij het leger kleine beleggers dat het aandeel de voorbije dagen deed exploderen. Robinhood komt intussen op zijn tellen terug.

Robinhood besloot donderdag de handel in GameStop in te perken nadat het aandeel de voorbije dagen volop was gepromoot op het Amerikaanse beleggersplatform Wallstreetbets, een onderdeel van Reddit. Al is 'promoten' niet echt het juiste woord.

GameStop, een klassieke winkelketen voor computergames die anno 2021 niet eens een webshop heeft, werd de voorbije dagen zodanig gehypet dat de koers explodeerde. Critici die de irrationele koerssprong aankaartten, werden hard aangepakt op het Wallstreetbets-forum en zelfs ervaren shorters moesten hun posities indekken nadat zij of hun families werden bedreigd.

Iets wat door sommige beleggers werd gevierd als een overwinning van de kleine man op de jongens van het grote geld op Wall Street.

Robinhood moet snel cash bijtanken

De hysterie rond GameStop en andere Wallstreetbets-favorieten heeft ook financiële gevolgen voor Robinhood. Door de tradingboom dreigde de Amerikaanse broker krap bij kas te zitten. De app moet niet alleen verzekeren dat haar klanten het geld van hun transacties ontvangen, maar moet ook voldoende cash bij zijn tradingpartners opzijhouden als onderpand voor de navenant met de handelsboom stijgende risico's.

Om die reden tankte Robinhood de voorbije uren al honderden miljoenen bij zijn bankiers. Daardoor zou de broker in staat zijn vrijdag de handel in GameStop en andere gehypete aandelen weer mogelijk te maken.

Maar volgens The New York Times was de geldnood zo groot dat Robinhood ook contact opnam met aandeelhouders van het eerste uur, zoals het bekende Silicon Valley-fonds Sequoia en Ribbit. Die zouden Robinhood nog 1 miljard dollar hebben toegestopt, schrijft de Amerikaanse krant.

Maar omdat de GameStop-hysterie ook andere delen van de markt begon te besmetten - zelfs het beursgenoteerde karkas van de failliete videoketen Blockbuster werd even een publiekslieveling - begonnen meerdere brokers in te grijpen. Populaire brokers zoals Charles Schwab en TD Ameritrade legden de handel in GameStop aan banden, donderdag kondigde Robinhood aan hetzelfde te doen. Kort na die beslissing daalde de koers van het aandeel GameStop fors.

Robinhood besloot ook de handel in andere aandelen zoals de met schulden beladen bioscoopgroep AMC, Bed, Bad & Beyond en zelfs Nokia in te perken. Volgens de broker waren die ingrepen noodzakelijk om tegemoet te komen aan de eisen van de toezichthouders en de clearinghuizen die de orders van de beleggers afwikkelen. Die clearinghuizen vroegen extra onderpand van Robinhood om zichzelf in te dekken tegen mogelijke risico's als de koers van GameStop en andere gehypete aandelen in elkaar zou klappen.

Intussen heeft Robinhood de nodige reserves aangevuld (zie inzet) en heeft het al laten weten dat het de handel in GameStop & co wil hervatten.

Protestacties

Robinhoods beslissing om de handel in te perken viel uitermate slecht bij veel Wallstreetbets-beleggers. Een aantal beleggers protesteerde donderdag voor het hoofdkwartier van de Amerikaanse broker in Californië. Ze zijn van mening dat Robinhood de markten manipuleert en meeheult met de de grote jongens op Wall Street.

Al zeker één klant heeft een massaclaim ingediend. Ook een aantal Amerikaanse politici sprongen op de trein. Zij stellen de vraag of het wel kan dat een broker een deel van het beleggerspubliek zomaar kan afsluiten van de markt.

De teleurstelling bij de Wallstreetbets-beleggers is groot omdat zij de broker als een trouwe bondgenoot beschouwden. Het bedrijf pionierde op de Amerikaanse beleggersmarkt door zeven jaar geleden als eerste commissievrij handelen in aandelen in te voeren.

Daardoor kon een jongere generatie beleggers ontstaan die niet langer langs een klassieke - en vaak dure - broker moesten passeren om hun kans te wagen op de beurs. Beleggen werd democratischer, al lijken veel bezoekers op Wallstreetbets het veeleer als een vorm van gokken te beschouwen. Jaime Rogozinski, die Wallstreetbets in 2012 had gelanceerd, omschreef het forum zelf ooit als 's werelds grootste casino voor millennials.

Occupy Wall Street-fabel

Robinhood mag er dan wel op hameren dat het onstaan is uit de Occupy Wall Street-beweging en het de grote financiële reuzen het vuur aan de schenen legt, in realiteit is dat grotendeels een fabel. Om geld te verdienen werkt Robinhood net nauw samen met de Wall Street-instituten die veel van zijn gebruikers verketteren.

Robinhood verdient geld door de orders van zijn klanten tegen een vergoeding door te sturen naar grote flitshandelaars op Wall Street.

Robinhood stuurt namelijk de orders van zijn kanten door naar grote flitshandelaars zoals Citadel. Die verwerken de orders en betalen daarvoor een vergoeding aan Robinhood, maar kunnen met de info die ze vooraf via de broker hebben gekregen marktposities innemen die nog veel lucratiever zijn. Bovendien worden de orders van de Robinhood-beleggers niet altijd aan de beste prijs voor de klant verwerkt, bleek eind vorig jaar nog uit een schikking die de broker trof met toezichthouder SEC.

Nog ironischer is dat Citadel de voorbije dagen de reddende engel bleek te zijn voor Melvin Capital. Een van de hefboomfondsen die de voorbije dagen noodgedwongen en met grote verliezen hun shortpositie in GameStop moesten afsluiten nadat de WallStreetbets-beleggers een hype rond het aandeel hadden gecreëerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud