'Royal Bank of Scotland schrapt 30.000 banen'

(foto bloomberg) ©Bloomberg

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) staat voor een enorme inkrimping van met name zijn zakenbankactiviteiten. Daardoor slinkt het personeelsbestand de komende drie tot vijf jaar met minstens 30.000 werknemers, zo bericht de zakenkrant Financial Times (FT) vrijdag.

De reorganisatieplannen van de bank, die in totaal zo'n 120.000 mensen in dienst heeft, worden naar verwachting volgende week naar buiten gebracht. De bank zou zich zodanig terugplooien dat ze zich voornamelijk nog richt op consumenten en bedrijven in de thuismarkt, het VK.

Volgens FT zal RBS immers ook een flink deel van de buitenlandse activiteiten afstoten. Zo zou het financiële concern zich onder leiding van zijn nieuwe topman Ross McEwan grotendeels terug willen trekken uit de Verenigde Staten en Azië. Alleen al door de voorgenomen verkoop van de Amerikaanse bank Citizens verdwijnen 18.500 werknemers van de loonlijst.

De ingrepen moeten de kosten bij RBS verder verlagen en de balans beter op orde brengen. De bank verwacht over 2013 weer een miljardenverlies te moeten rapporteren, en staat nu al onder grote druk van toezichthouders en kredietbeoordelaars om zijn kapitaalpositie te versterken.

Pro memorie: RBS nam in 2007 onderdelen van ABN Amro over, in een consortium met Fortis en BancoSantander. Een jaar later sloeg de kredietcrisis toe en moest de bank grotendeels worden genationaliseerd. De Britse overheidbezit nog altijd 81 procent van de aandelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud