's Werelds grootste investeerder wil Nederlandse bank NIBC kopen

De Amerikaanse investeerder Blackstone heeft anderhalf miljard euro veil voor het Nederlandse NIBC.

De Amerikaanse private-equityreus Blackstone heeft anderhalf miljard veil om NIBC binnen te halen. In België is NIBC actief als online spaarbank en kredietverstrekker.

De kans is reëedat Blackstone, 's werelds grootste investeerder met wereldwijd ruim 500 miljard aan activa onder beheer, NIBC effectief in handen krijgt.

De bank uit Den Haag, waarvan de geschiedenis teruggaat tot vlak na de Tweede Wereldoorlog, wordt al gecontroleerd door twee grote investeringsmaatschappijen. De Amerikaanse private-equitygroep JC Flowers bezit 60,6 procent. Reggeborgh, het vehikel van de Nederlandse miljardairsfamilie Wessels, heeft 14,6 procent. 

In een persbericht liet NIBC vrijdagochtend weten dat ze het bod van Blackstone ondersteunen. De Amerikaanse bank is bereid 9,85 euro per aandeel op tafel te leggen voor NIBC, in totaal goed voor zo'n 1,45 miljard euro. Op de beurs van Amsterdam veerde het aandeel NIBC  vrijdag fors op na de bekendmaking van het bod. 

Belgische klanten

Ondanks de toezegging van beide grootaandeelhouders houdt NIBC nog een slag om de arm. De bank zegt dat de raad van bestuur en het management de deal nog onderzoeken en dat ze nog niet kunnen garanderen dat er een overname komt. 

NIBC is een zaken- en retailbank en is ook in België actief als online spaarbank en kredietverstrekker. Eind 2018 had de groep net geen miljard euro aan spaartegoeden van Belgische klanten onder beheer, leert het recentste jaarverslag. Datzelfde jaar boekte NIBC een nettowinst van 217 miljoen euro. 

Midden januari bleek wel dat de Nederlandse bank haar strategie wilde bijsturen. NIBC stopte met de verkoop en de opvolging van aandelen. Tegelijk maakte het bedrijf duidelijk dat het niet langer beursintroducties en kapitaalverhogingen zou begeleiden. De bank deed dat omdat de marges op die business veel te dun bleken en omdat ze zich grotendeels wilde terugplooien op haar retailactiviteiten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud