Santander casht miljarden met Mexicaanse IPO

Santander-CEO Emilio Botín (foto: Reuters)

De Spaanse bankgigant Banco Santander haalt met de beursgang van zijn Mexicaanse filiaal op Wall Street meer dan 4 miljard dollar (3,2 miljard euro) op. Geld dat erg welkom is om de gaten die de Spaanse vastgoedcrisis in de balans sloeg, te dichten.

Wall Street verwelkomt vandaag een opvallende nieuwkomer: Santander Mexico, de erg rendabele Mexicaanse dochter van de Spaanse bankreus Santander. De Spanjaarden brengen een minderheidsbelang van 24,9 procent naar de beurzen van Mexico en New York. Daarmee is Santander niet aan zijn proefstuk toe: eerder brachten ook de IPO's van de Chileense en Braziliaanse dochters flink wat geld in het laatje.

De intekenprijs prikten de 19 (!) begeleidende banken volgens persbureaus Reuters en Bloomberg vast op 31,25 peso of 12,18 dollar per Amerikaans certificaat, dat vijf onderliggende 'Mexicaanse' aandelen vertegenwoordigt.

Santander haalt met de grootste Mexicaanse beursintroductie ooit 4,1 miljard dollar op. Beleggers waarderen zo Santander Mexico op 16,6 miljard dollar, twee keer de boekwaarde, terwijl Santander zelf tegen 0,8 keer de boekwaarde in de euroramsjbakken ligt.

De Mexicaanse goudmijn is erg welkom voor CEO Emilio Botín: hij kan zo in tegenstelling tot andere Spaanse banken zonder 'verwaterende' bedelronde bij de aandeelhouders de gaten dichten die de Spaanse vastgoedcrisis in de balans slaat.

Mexico, het nieuwe China

Botín geeft ook blijk van een perfect gevoel voor timing, want Mexico is 'hot' bij beleggers: het IMF verwacht dit jaar bijna 4 procent groei, de kredietgroei zou gelet op de onderontwikkelde spaarmarkt op 15 prodcent uitkomen.

HSBC stipt aan dat Mexico steeds meer China wegdringt als onderaannemer voor de Amerikaanse grootmacht: tien jaar geleden lagen de Mexicaanse loonkosten vijf keer hoger dan de Chinese, nu is dat slechts 29 procent.

En met een gezinsschuld die slechts 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, is er flink ruimte voor Botín & co om Mexicanen de komende jaren extra kredietkaarten op te solferen. Al kun je je afvragen of dat per se een goede zaak is, gelet op de kredietkaartenexcessen ten noorden van de Rio Grande.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud