Schandaalbank Danske Bank waarschuwt voor halvering winst in 2020

Danske Bank heeft na bijna twee jaar nog steeds af te rekenen met de fallout van een witwasschandaal. ©Bloomberg

Uitlopers van het witwasschandaal van bijna twee jaar geleden en de aanhoudende lage rente zullen de nettowinst kelderen, waarschuwt de topman van het Deense Danske Bank.

Volgens Chris Vogelzang, de Nederlandse topman van van Danske Bank, legt de bank dit jaar een nettowinst voor van 8 tot 10 miljard Deense kronen, omgerekend 1,2 à 1,3 miljard euro. Dat is iets meer dan de helft van de 15 miljard Deense kronen - 2 miljard euro - die Danske Bank over 2019 boekte.

1,2
Winstwaarschuwing
Danske Bank waarschuwt dat zijn nettowinst dit jaar kan terugvallen tot omgerekend 1,2 miljard euro.

Danske Bank moet nog altijd de gevolgen dragen van het grote witwasschandaal dat in 2018 losbarstte bij de Scandinavische bank. Toen kwam aan het licht dat Danske Bank tussen 2007 en 2014 voor miljarden euro's aan dubieuze geldstromen had verwerkt. Via een piepkleine dochteronderneming in Estland werd zo crimineel geld uit Rusland witgewassen.

Volgens Vogelzang is het vandaag nog te vroeg om te zeggen hoe groot de boetes zullen zijn die Danske Bank uiteindelijk zal moeten ophoesten voor zijn rol in het schandaal. Maar de bank is wel al volop miljoenen aan het investeren om haar controlemechanismes tegen witwassen op punt te krijgen. En dat weegt natuurlijk op de resultaten van de groep. Daarnaast blijft het moeilijke renteklimaat Danske Bank ook parten spelen. Denemarken rekent banken een strafrente aan als ze spaargeld dat niet in kredieten wordt omgezet bij de centrale bank parkeren. Danske Bank heeft die negatieve rente tot dusver nooit doorgerekend aan zijn klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud