Schuldeisers claimen ruim 30 miljoen euro van Piqueur

Jeroen Piqueur blijft zich verweren. ©BELGA

De gevallen Optima-topman gaat in beroep tegen de beslissing van de ondernemingsrechtbank van Gent om hem failliet te verklaren.

Jeroen Piqueur, de oprichter en gewezen eigenaar van de Gentse vastgoed- en financiële groep Optima, geeft zich niet gewonnen. Nadat hij eerder naar het Hof van Cassatie trok tegen zijn veroordeling wegens fiscale fraude, stapt hij nu ook naar het hof van beroep van Gent tegen het vonnis van deze week dat hem persoonlijk failliet verklaarde. Die uitspraak viel dinsdag voor de ondernemingsrechtbank van Gent. 

Hans Rieder, de bekende advocaat die Piqueur bijstaat, zei meteen na het vonnis al dat een beroep niet uitgesloten was. Vrijdag zei Rieder dat de beslissing over zo'n beroep gevallen is. Faillissementszaken krijgen voorrang bij de rechtbank. Een arrest kan dan ook al de komende weken worden uitgesproken. 

Curator

Het vonnis kwam er op vraag van de curator van Your Estate Solution (YES), de vroegere vastgoedtak van Optima die net als Optima Bank failliet is, en van de vereffenaar van holding Optima Group. Het verweer van Piqueur leverde niets op.

De ondernemingsrechtbank oordeelde onder meer dat het vaststaat dat Piqueur 'op duurzame wijze zijn betalingen heeft gestaakt en dat zijn krediet geschokt is', aldus het vonnis. De curator en de vereffenaar eisten zijn faillissement omdat ze 'er niet in slagen vrijwillig betaling te bekomen'.  

Vorderingen

De rechtbank verwijst in haar vonnis naar de talrijke vorderingen van diverse schuldeisers van Piqueur, waarbij ook al uitvoerbare vonnissen werden bekomen. De tekst somt zes vorderingen op, maar wijst erop dat het geen volledige lijst is. Het gaat om een totaalbedrag van liefst 30,5 miljoen euro.

De grootste claim komt van de curatoren van de bank, die 21 miljoen euro eisen. Het gaat vooral om de persoonlijke borgstelling van Piqueur van 20 miljoen. Daarnaast eist de investeringsmaatschappij Saffelberg Investments van Jos Sluys, een gewezen geldschieter, 5,4 miljoen terug.

Voorts zijn er vorderingen van de curator van YES (1,3 miljoen), de vereffenaar van Optima Group (1,7 miljoen), Bank Nagelmackers (bijna 0,9 miljoen) en de fiscus (160.000 euro).

Rieder zei vrijdag in een reactie dat 'alles wordt betwist' en dat dat het voorwerp zal uitmaken van de behandeling van het dossier voor het hof van beroep. Vorig jaar was er sprake van onderhandelingen achter de schermen tussen de schuldeisers om een dading te sluiten, maar die gesprekken zijn mislukt.    

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect