Schuldeisers eisen 74 miljoen euro van failliete Jeroen Piqueur (Optima Bank)

Jeroen Piqueur, de vroegere topman van Optima Bank. ©BELGA

De schuldeisers van de voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur, die persoonlijk failliet verklaard werd, hebben zich aangemeld voor een bedrag van 74 miljoen euro, waarvan ongeveer de helft schulden zijn die overlappen met de failliete Optima Bank.

Dat bleek donderdag voor het Gentse hof van beroep, waar gepleit werd over de cruciale persoonlijke verbintenis van 20 miljoen euro die Piqueur aanging uit zijn persoonlijk vermogen. Volgens zijn echtgenote moet die verbintenis nietig verklaard worden, maar de curatoren van de Optima Bank verzetten zich daartegen. 

In eerste aanleg werd beslist dat de garantiestelling van 20 miljoen euro die Piqueur aan Optima Bank deed, overeind bleef. Volgens Piqueur kaderde de garantie in de afbouw van Optima Bank en moest hij zijn engagement niet nakomen omdat het faillissement zou zijn uitgelokt door de Nationale Bank van Belgiƫ (NBB).

Een video-opname die de NBB in 2014 maakte, waarin Piqueur de garantiestelling van 20 miljoen euro aanvaardt, toont volgens hem ook aan dat het geld niet van toepassing zou zijn bij een faillissement. 

Gezinsbelang

De vrouw van Piqueur had aan de familierechtbank de nietigverklaring van de verbintenis van garantiestelling gevraagd, omdat de 20 miljoen zowel aan Piqueur als aan haar zou toebehoren en zij er geen toestemming voor gegeven had. De rechtbank wees die vraag af omdat het om een eenzijdige verbintenis ging. Daardoor is het belang van de familie niet in gedrang gekomen.

Piqueur en zijn vrouw gingen in beroep en hun advocaat Matthias Storme vroeg donderdag opnieuw de nietigverklaring van de persoonlijke verbintenis. 'De wetgever heeft in dit soort situaties het gezin willen beschermen. Het gaat hier om een gezinsbelang van 20 miljoen euro, dat kom je niet vaak tegen', stelde Storme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n