Sluiting dreigt voor ruim 200 AXA-kantoren

AXA Bank België wordt een klein jaar geleid door CEO Peter Devlies, die al meteen een nieuwe strategie loslaat op de instelling. ©Dieter Telemans

AXA Bank, de zesde grootste financiële instelling van het land, is in stilte haar strategie aan het hertekenen. Dat heeft verregaande gevolgen voor het kantorennet.

Van de 631 verkooppunten zullen er in 2020 wellicht maar 400 overblijven. Dat is een daling met ruim een derde. Sommigen verwachten zelfs een nog grotere inkrimping.

De bank, die bijna 800.000 klanten telt, kampt zoals heel de sector met een te zware kostenstructuur voor de inkomsten die ze boekt. De winstgevendheid staat onder druk. Peter Devlies, de nieuwe CEO, wil dat oplossen met een batterij maatregelen. 

Zo legt hij de lat voor elk kantoor op een beheerde portefeuille van 50 miljoen euro tegen 2020, om daarna zelfs te groeien naar 80 miljoen. Nu bedraagt het gemiddelde 25 miljoen. Bovendien moet elke vestiging buiten de zaakvoerder - AXA werkt enkel met zelfstandige bankagenten - een specialist beleggingen hebben, een expert kredieten en een kantoormanager.

Samen met een verlaging van de commissievergoedingen moet dat leiden tot minder, maar grotere kantoren, door fusies en sluitingen. ‘Mensen hebben we niet te veel, agentschappen wel’, zei Devlies al in mei in een interview. Nu kunnen daar cijfers op worden geplakt. Het is de ambitie om tegen 2020 uit te komen op 400 kantoren, zeggen meerdere bronnen. Het cijfer staat ook in een intern document dat in de bank circuleert en dat De Tijd kon inkijken.

Exemplarisch 

Maar sommige sleutelfiguren onder de agenten vrezen dat het cijfer kan zakken naar 350 of 300. In 1999, bij de fusie van Anhyp en Ippa tot AXA Bank, waren er nog 1.700 verkooppunten. De forse daling is exemplarisch voor de beweging in heel de sector, met de zware ingreep bij ING en dochter Record Bank als recente uitschieter. 

1.700
Bij de fusie van Anhyp en Ippa tot AXA Bank in 1999 waren er nog 1.700 verkooppunten. Nu nog 631 en in 2020 maar 400 meer of minder.

De onrust onder de AXA-kantoorhouders is groot. De meesten zijn eveneens verzekeringsmakelaar en kunnen in geval van nood op die activiteit terugvallen. Maar voor hun bankpersoneel is dat niet het geval. De inkrimping kan leiden tot het verlies van enkele honderden jobs. 

De vakbonden op het hoofdkantoor van de bank in Antwerpen, waar 850 mensen aan de slag zijn en in 2014 al gesnoeid werd, kregen te horen dat er daar geen gevolgen zijn voor de werkgelegenheid. De organisatie wordt wel omgegooid.

AXA Bank-woordvoerder Wim Pauwels bevestigt de nieuwe doelstellingen voor de kantoren. Maar hij zegt dat er geen cijfer is voor de beoogde omvang van het netwerk. ‘We gaan naar grotere en minder kantoren en dat is niet abnormaal als je ziet dat er vandaag meer dan 600 zijn. Maar de oefening is nog aan de gang, samen met de kantoorhouders. Dit is geen tweede Record-operatie. De cijfers die circuleren zijn veronderstellingen die ik voor rekening van anderen laat.’

Verkoop

De ingreep leidt opnieuw tot speculatie over een verkoop van de bank. Volgens sommigen is Devlies bezig de bruid mooier te maken om ze dan te kunnen uithuwelijken. Temeer omdat de Franse verzekeringsreus AXA, de eigenaar, nauwelijks nog bankactiviteiten heeft. Buiten België zijn er enkel nog bankfilialen in Frankrijk en Duitsland. Bij onze zuiderburen is de bank kleiner dan in ons land en in Duitsland stelt ze helemaal niets voor.

Tegen een verkoop pleit dat AXA Bank België een platform is voor de groep om toegang te krijgen tot de financiële markten, voor geldmarkttransacties en om verzekeringsrisico's te kunnen indekken. En de bank is een kanaal om verzekeringsproducten aan de man te brengen.

Pauwels is formeel: 'De bank staat niet te koop. Een stopzetting door AXA van de bankactiviteiten in België is momenteel niet aan de orde.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud