SocGen versnelt dieet

SocGen-CEO Frédéric Oudéa (foto: Bloomberg)

Société Générale, na BNP Paribas de tweede grootste bank van Frankrijk, versnelt de afbouw van zijn portefeuille en de besparingen in zijn zakenbankpoot. SocGen wil zo zijn kapitaalbuffer zonder kapitaalronde versterken.

Met het crashdieet probeert SocGen het beleggersvertrouwen op te lappen. Sinds begin juli verloor de bankgroep in volle eurocrisis meer dan 60 procent van haar beurswaarde. Het pijnpunt is de grote portefeuille staatspapier van de 'PIIGS-crisislanden' die SocGen net als andere Franse grootbanken torst.

Die eurocrisis komt bovenop de subprime-erfenis waaronder de Franse groep nog altijd gebukt gaat. Net als Dexia eerder al aankondigde, belooft SocGen die 'uitdovende portefeuille' versnelt af te bouwen. Sinds begin juli verminderde de groep die erfenis al met 4,3 miljard euro.

De bank benadrukt dat ze relatief weinig papier van PIIGS-crisislanden in portefeuille heeft. In totaal telde de balans voor 4,3 miljard euro aan PIIGS-papier, waarvan 900 miljoen euro Griekenland. En de portefeuille Portugees of Iers papier is 'verwaarloosbaar klein', stipt SocGen aan.

In een verklaring maakt de bank bekend dat ze de kosten van haar zakenbankpoot met 5 procent wil verminderen. In een aantal landen zouden er ook ontslagen vallen.

Met de versnelde afslanking zegt de bank haar kernkapitaalratio tegen 2013 op te trekken tot 9 procent. 'En dit zonder kapitaalverhoging', benadrukt CEO Frédéric Oudéa.

De kredietbeoordelaar Moody's verlaagt mogelijk deze week de rating van SocGen en nog twee andere Franse banken, BNP Paribas en Crédit Agricole. Ook die laatste twee hebben grote hoeveelheden Zuid-Europees staatspapier op hun balans. De aandelen van de drie banken kelderen in Parijs zowat 10 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud