‘SocGen wist wat Kerviel deed'

Jérôme Kerviel knuffelt iemand van zijn steuncomité. De man zit zijn straf uit met een enkelband. ©AFP

De zaak-Kerviel moet mogelijk worden heropend. Volgens een politiebron waren de meerderen van de voormalige trader van Société Générale wel degelijk op de hoogte van de gigantische posities die hij innam.

Het nieuws werd zondag uitgebracht door de Franse website Mediapart. Die kwam te weten dat Nathalie Le Roy, de vrouwelijke politiecommandant die belast is met de zaak-Kerviel bij de financiële brigade, tijdens een hoorzitting heeft verteld dat verschillende meerderen van Kerviel op de hoogte waren van wat hij uitspookte. Le Roy legde die verklaring af bij onderzoeksrechter Roger Le Loire in het kader van een gerechtelijk onderzoek dat in juni 2014 werd geopend voor bedrieglijke rechtspraak en valsheid in geschrifte. Ze baseerde zich op het getuigenis van een ex-medewerker van SocGen .

De man in kwestie werkte toen bij de afdeling ‘operationele risico’s’ en hij verzekerde Le Roy dat de activiteit van Kerviel wel degelijk bekend was. In april 2007 waarschuwde hij zelfs Claire Dumas, de adjunct-directeur voor operationele risico’s, en enkele anderen via een e-mailbericht. Op de aandacht te trekken had hij bovenaan zijn bericht een doodshoofd geplaatst.

Le Roy vroeg nadien het mailverkeer van de ex-medewerker op, maar het bericht bevond zich daar niet (meer) tussen. Ze vroeg daarna om het mailverkeer tussen mevrouw Dumas en de man te checken via een gerechtelijk verzoek, maar dat bleef dode letter.

‘Tijdens de verschillende hoorzittingen en uit de verschillende documenten die ik in handen kreeg, heb ik het gevoel en later de zekerheid gekregen dat het niet kon dat de hiërarchie van Jérôme Kerviel niet op de hoogte was van de posities die hij innam’, zou Le Roy volgens Mediapart gezegd hebben. Kerviel heeft altijd bij hoog en bij laag beweerd dat zijn meerderen op de hoogte waren van zijn risicovolle activiteiten.

Verwonderd

SocGen heeft al gereageerd en zegt in een communiqué ‘verwonderd’ te zijn over de nieuwe informatie. ‘De zaak rond de frauduleuze handelingen van Jérôme Kerviel dateert nu van meer dan 7 jaar geleden en maakte het voorwerp uit van verschillende gerechtelijke beslissingen die alle de exclusieve strafrechtelijke schuld van Jérôme Kerviel hebben erkend’, aldus de Franse grootbank.

Volgens Mediapart moet de rechtszaak tegen Kerviel nu worden heropend, maar of het zo'n vaart zal lopen, valt nog te bezien.

Toen Kerviels posities in januari 2008 werden ontdekt, bedroeg de blootstelling voor SocGen 50 miljard euro. Omdat de bank failliet kon gaan, wikkelde ze die posities zo snel mogelijk af, wat resulteerde in een verlies van 6,3 miljard euro. Het bedrag dat later van Kerviel werd geëist, 4,9 miljard euro, was lager omdat de 1,4 miljard winst die de trader in 2007 had gerealiseerd, er van werd afgetrokken.

Kerviel werd, eerst door de correctionele rechtbank van Parijs en vervolgens door het hof van beroep, veroordeeld tot 5 jaar cel waarvan 3 effectief. In maart 2014 maakte het Hof van Cassatie zijn veroordeling definitief, maar tegelijk werd het burgerlijke luik, waarbij de bank een schadevergoeding van 4,9 miljard werd toegekend, ongedaan gemaakt. In januari 2016 volgt een nieuw proces om de verantwoordelijkheid van beide partijen voor het verlies uit te maken. SocGen heeft immers toegegeven gefaald te hebben op het vlak van controle.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud