Soepeler bankenplan voor kmo's in de maak

Febelfin-voorzitter Johan Thijs stelde in maart samen met minister van Financiën De Croo het bankenplan voor. ©BELGA

Kmo’s kunnen binnenkort makkelijker een beroep doen op het federale bankenplan. De federale regering en de banken zitten in de laatste fase van gesprekken over een versoepeling van die steun.

De regering kondigde haar bankenplan aan in maart. Ze stelde 50 miljard euro aan garanties voor kredieten ter beschikking. Voortaan kunnen meer ondernemingen daarvan genieten, omdat de definitie van ‘gezond bedrijf’ wordt verbreed. Voor kmo’s zijn er ook plannen om de loopttijd van het krediet langer dan een jaar te maken.

Bedrijven kunnen de door de overheid gegarandeerde leningen nu tot 30 september opnemen. Die deadline wordt verlengd naar 31 december. Banken moeten momenteel de eerste 3 procent van de kredietverliezen dragen en de helft van de volgende 2 procent. Aan die risicoverdeling wordt licht gesleuteld.

Ook het betalingsuitstel wordt uitgebreid. In het federale bankenplan kregen bedrijven en gezinnen van de banken in maart tot 30 september uitstel om leningen af te betalen. Dat wordt verlengd tot eind dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud