Soepelere kapitaaleisen voor banken

Mervyn King (foto: Reuters) ©REUTERS

De minimum-liquiditeitseisen voor banken worden stevig versoepeld. Dat hebben de toezichthouders van het Basel-comité besloten.

De grote systeembanken in de wereld krijgen vier jaar langer de tijd om aan de nieuwe minimumeisen voor liquiditeit te voldoen. In plaats van in 2015 hebben de banken nu tot 2019 de tijd om hun kapitaalbuffers op het niveau te brengen dat de nieuwe wereldwijde regels voor banken, Basel-III, vereisen.

De voorzitter van de toezichthouders van het Basel-comité, de voorzitter van de Britse centrale bank, Mervyn King, maakte de beslissing zondagavond bekend.

Hypotheken

Naast de extra tijd om hun huiswerk te doen, mogen de banken ook meer producten tot hun buffer rekenenen. Tot nu toe golden alleen staatsobligaties, contanten en hoogrentende bedrijfsleningen als basis voor de kernliquiditeit. Daar komen, onder bepaalde voorwaarden en tegen een beperkte waardering nu ook hypotheken en aandelen bij. Dat maakt het aanzienlijk makkelijker om aan de kapitaaleisen te voldoen.

De soepelere eisen zijn in principe goed nieuws voor de economie. Door de minder strenge eisen, zullen banken minder gefocust zijn op het aandikken van hun liquiditeitsreserves en dus meer tijd en geld hebben om het bedrijfsleven en de particuliere markt van leningen te voorzien.

Lehman Brothers

De scherpere bankenregels waren een rechtstreeks gevolg van de bankencrisis, waardoor onder meer Lehman Brothers en Northern Rock omvielen.

In een reactie daarop besloot het Basel-comité tot strengere kapitaaleisen voor de deelnemende banken. Die eisen moeten ertoe leiden dat banken in geval van een crisis zichzelf in ieder geval dertig dagen overeind kunnen houden. Daarvoor moeten ze minstens 60 procent van hun uitstaande kredieten gedekt hebben met snel in contanten om te zetten producten. Daaronder vallen nu dus niet alleen maar cash, staatsobligaties en bedrijfsobligaties, maar ook sommige hypotheken en aandelen.

Deadline

De nieuwe eisen werden in 2010 afgesproken, maar al snel bleek dat veel deelnemende banken de deadline van 2015 niet zouden halen. De 102 grootste banken hadden eind 2011 minstens 1.800 miljard dollar nodig om hun buffers aan te vullen. Vooral in Europa zaten veel banken in de knel. Volgens cijfers van het Basel-comité zou 38 procent van de grote banken er niet eens in slagen om tegen 2015 aan driekwart van de nieuwe kapitaalvereisten te voldoen.
Volgens de nieuwe regels moeten alle banken in 2015 op minstens 60 procent van de nieuwe kapitaaleisen zitten. Dat percentage stijgt vervolgens elk jaar met 10 procentpunten tot 100 procent in 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud