Spaanse banken 'woest' over einde ECB-noodsteun

De Spaanse banken zijn woest omdat de financiële bijstand van de Europese Centrale Bank (ECB) deze week afloopt. Dat schrijft de Financial Times. Woensdag loopt de uitzonderlijke noodfinanciering van 442 miljard euro af, die de ECB vorige zomer invoerde om de banksector te stutten. Dat scherpt op de interbankenmarkt de nervositeit sterk aan.

De Europese Centrale Bank (ECB) leende op 24 juni 2009 een recordbedrag 442 miljard euro aan 1.121 banken van de eurozone. De banken konden toen voor het eerst voor een periode van twaalf maanden geld tegen de basisrente van 1 procent lenen bij de ECB en maakten massaal gebruik van die noodfaciliteit. De ECB verlengde de looptijd om de banken meer zekerheid te geven over hun financiering.

Woensdag loopt die noodfaciliteit voor de bestrijding van de kredietcrisis af. Onder meer ECB-voorzitter Trichet gaf al vaker aan dat banken niet blijvend aan het 'infuus' van goede liquiditeitsverstrekking kunnen blijven liggen. Dus draait de ECB deze week de kraan dicht, al blijft de liquiditeitsverstrekking op 3 maanden intact. Dat vinden de Spaanse banken 'absurd', zo meldt de Financial Times.

'Iedere centrale bank heeft de verplichting liquiditeit te verschaffen, maar blijkbaar is dat niet de politiek van de ECB. We vechten dan ook met hen hierover. Want de situatie is echt absurd', zegt een Spaanse topbankier aan de krant.

De banken in de eurozone, en zeker de banken in Spanje, hebben het moeilijk om zich te bevoorraden op de financiële markten. Vooral de interbankenmarkt is zo goed als stilgevallen. Barclays Capital raamt dat de banken 150 miljard van de 442 miljard euro die ze aan de ECB terug moeten betalen niet zullen kunnen herfinancieren op kortere termijn. Bijgevolg zullen ze noodgedwongen hun eigen kredietverlening met 150 miljard moeten inkrimpen.

De banken vinden dan ook dat de ECB moet rekening houden met de commerciële realiteit en de kredietfaciliteit moet verlengen. Maar de ECB wil geen faciliteiten meer toekennen op lange termijn. De centrale bank geeft liever maximum drie maanden financiële bijstand.

Ook analisten hebben hun bedenkingen. 'Het systeem werkt niet. Het is nu al bijna drie jaar dat de banken liquiditeitfaciliteiten toegekend krijgen en de markt kan nog altijd niet alleen overleven', zo wordt gezegd.

De Spaanse banken zijn de voorbije maanden iets harder getroffen door de economische onrust in de eurozone omdat het land veel kleine banken telt, de spaarbanken of 'cajas'. Die zijn meer gevoelig voor de crisis.

Levenslijn

De ECB probeert intussen de banken gerust te stellen, schrijft The Wall Street Journal. 'Het aflopen van het kredietprogramma zal het financiële systeem niet destabiliseren', luidt het.

De centrale bank is er zich van bewust dat de kredietfaciliteit voor sommige landen, zoals Spanje en Griekenland, een levenslijn is geworden. DE ECB is dan ook van plan gelijkaardige liquiditeitsfaciliteiten toe te kennen, maar alleen op drie maanden.

Het huidige programma van 442 miljard euro is eigenlijk te zwaar voor de centrale bank, want het slaat op meer dan de helft van haar liquiditeitverschaffingen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud