Advertentie

Spaanse veroordeling Piqueur wegens 'uitdrijving' bezetters

Gewezen Optima-topman Jeroen Piqueur. ©BELGA

De straf die Jeroen Piqueur in Benidorm in 2009 opliep, maakt dat hij vrijdag in Gent veroordeeld werd tot een effectieve gevangenisstraf.

De Spaanse veroordeling van de voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur, die leidde tot het vonnis van de Gentse correctionele rechtbank dat hem vier maanden effectieve celstraf oplegde voor grootschalige fiscale fraude, was het gevolg van 'de uitdrijving van onrechtmatige bezetters uit een onroerend goed'. Dat stelt Piqueur, die zijn Spaanse advocaten heeft opgedragen de feiten van zijn strafblad te halen.

De 62-jarige Piqueur werd in Gent vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om de niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen.

Piqueur kreeg daarvoor onder meer een effectieve celstraf van vier maanden, omdat hij geen blanco strafblad meer heeft, bleek vrijdag verrassend. 'Hij heeft op 31 juli 2009 voor de strafrechter in Benidorm een gevangenisstraf van 1 jaar en 9 maanden opgelopen', zei de rechtbankvoorzitter vrijdag.

Die veroordeling was een verrassing voor zowel Piqueur als zijn advocaat Raf Verstraeten. Piqueur heeft nu meer duidelijkheid, zegt hij in een mededeling.

'Onrechtmatige dwang'

'In het kader van de uitdrijving van onrechtmatige bezetters uit een onroerend goed toebehorend aan een vennootschap van mij, werd een klacht ingediend wegens de uitoefening van een onrechtmatige dwang. Die procedure vond plaats in mijn afwezigheid en leidde in 2009 klaarblijkelijk tot een veroordeling tot een gevangenisstraf van één jaar en negen maanden', aldus de mededeling.

Jeroen Piqueur kon geen voorwaardelijke straf meer krijgen, zoals gevorderd door het openbaar ministerie, wegens de veroordeling in Spanje.

'Deze veroordeling werd niet aan mij persoonlijk ter kennis gebracht en ik werd ervan nooit geïnformeerd', zegt Piqueur. 'Op 24 juli 2015 heeft een Spaanse rechtbank, opnieuw zonder mijn medeweten, dan vastgesteld dat de uitgesproken straffen verjaard zijn en dat de strafrechtelijke verantwoordelijkheid aldus is uitgedoofd. Ik heb op heden aan de Spaanse advocaten gevraagd om de feiten van mijn strafblad te halen. Dit zou ongeveer twee weken duren. Tot mijn grote spijt was ik niet op de hoogte van dit vonnis, anders had ik dat in 2015 reeds gedaan.'

De Tijd meldde dinsdag dat het Spaanse gerecht pas in januari 2015 aan het Belgische strafregister melding maakte van de veroordeling van Piqueur, enkele maanden voor die straf verjaard werd verklaard. Er verliepen dus bijna zes jaar tussen de veroordeling en de melding. Daardoor was de Nationale Bank in 2011 niet op de hoogte van de Spaanse straf. Indien dat wel het geval was geweest, had de toezichthouder voor de financiële sector destijds waarschijnlijk niet het groene licht gegeven voor de overname van Ethias Bank door Optima.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud