Advertentie
Advertentie

Spaanse zombiebank op zoek naar reddingsboei

Voorzitter Emilio Saracho predikt kalmte bij het personeel. ©REUTERS

Het Spaanse Banco Popular zit in een race tegen de klok om zijn balans op te lappen of een overnemer te vinden.

'Keep calm and carry on.' Dat is in een notendop de boodschap die voorzitter Emilio Saracho vrijdag rondstuurde naar het personeel van het geplaagde Banco Popular . Volgens Saracho is de Spaanse bank, de zesde grootste van het land, voldoende solvabel voor de nabije toekomst, en moet het personeel dat vertrouwen ook uitstralen naar zijn klanten.

De markt is minder overtuigd van de gezondheid van de Spaanse kredietverlener. Het aandeel Banco Popular krijgt maandag opnieuw een oplawaai van meer dan 12 procent, nadat het vorige week donderdag en vrijdag al twee keer met meer dan 17 procent de dieperik was ingegaan. 

Probleemkredieten

Beleggers zijn het vertrouwen kwijt in de bank, die op een berg van 36 miljard euro aan probleemkredieten zit. Die rommelkredieten vreten het kapitaal van de bank op, waardoor een liquiditeitscrisis dreigt. Dat Banco Popular ook bijzonder onduidelijk communiceert over de impact van die probleemkredieten, maakt de onzekerheid onder beleggers en klanten er alleen maar groter op.

In april kondigde Banco Popular nog aan dat het zijn jaarresultaten voor 2016 zou herzien, omdat de verliezen op de portefeuille rommelkredieten nog hoger waren uitgevallen dan aanvankelijk was gedacht. Als gevolg daarvan biechtte de bank eind mei op dat ze vorig jaar voor 3,6 miljard euro in het rood was gegaan. Die bekentenis leidde ertoe dat beleggers het aandeel Banco Popular dumpen op de beurs. 

Zoeken naar overnemer

Banco Popular hoopt snel een overnemer te vinden om de crisis het hoofd te bieden. Daarbij wordt vooral gekeken in de richting van sector- en landgenoten Banco Santander en Bankia, dat in handen is van de Spaanse overheid. Maar een overname door een van beide instellingen is niet vanzelfsprekend. Banco Santander zal wellicht een kapitaalverhoging moeten doorvoeren om Banco Popular in handen te krijgen, een scenario waar de aandeelhouders eerst nog groen licht voor moeten geven. En een overname door Bankia ligt politiek dan weer gevoelig. 

Maar zolang het bedrijf er niet in slaagt om zichzelf of tenminste bepaalde onderdelen te verkopen, kalft het vertrouwen van de markt af. Voorlopig slaagde Banco Popular er al in om 211 miljoen euro bijeen te sprokkelen, met de verkoop van verschillende participaties. Maar er is meer nodig.

Europese Centrale Bank

Volgens het persagentschap Bloomberg zit Banco Popular dinsdag samen met de Europese Centrale Bank om enkele scenario's te bespreken. Een daarvan zou toegang tot extra noodkredieten zijn, om de liquiditeit op korte termijn te garanderen, mochten de eigen plannen van de bank in het water vallen. Banco Popular zelf wil bevestigen noch ontkennen dat het met de ECB gaat samenzitten voor crisisgesprekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud