Advertentie
netto

Spaarboekje profiteert van beursmalaise

Een wanhopige aandelenhandelaar. ©AFP

De turbulentie op de aandelenmarkten deed de tegoeden op spaarboekjes in 2018 pieken. Spaarders zetten het voorbije jaar ondanks de lage rente ongeveer 10 miljard extra op hun spaarboekjes.

De populariteit van de spaarboekjes nam in 2018 sterk toe, blijkt uit een rondvraag van De Tijd. De tegoeden op gereglementeerde spaarrekeningen stegen fors bij de grootbanken KBC (+3,4 miljard tot 42 miljard), BNP Paribas Fortis (+3 miljard tot 61,4 miljard) en Belfius (+2,2 miljard tot 38,4 miljard). Ook bij Argenta (+1,1 miljard tot 24,2 miljard) en de meeste middelgrote en kleinere banken stegen de spaartegoeden.

ING verliest deel klanten Record Bank

Sommige klanten van Record Bank zijn bij de integratie door ING België niet mee overgestapt. Zowat 760 miljoen euro spaargeld van Record Bank is verhuisd naar andere banken, blijkt uit cijfers van ING.

Eind 2017 bedroegen de spaartegoeden van ING België 30,36 miljard en die van Record Bank 8,51 miljard. Dat is samen 38,87 miljard. De spaartegoeden van ING inclusief Record Bank bedroegen eind 2018 slechts 38,11 miljard, of 760 miljoen minder.

ING België integreerde in 2018 Record Bank en schrapte die merknaam. De meeste kantoren van Record Bank werden gesloten. Crelan haalde 22 agenten van Record Bank binnen.

Op het eerste gezicht is ING met een stijging van 7,8 miljard naar 38,1 miljard de grootste stijger. Maar die toename weerspiegelt de integratie van dochter Record Bank. Als de cijfers van beide instellingen worden opgeteld was er een daling met 760 miljoen. Sommige klanten zijn na de opslorping van Record Bank blijkbaar verhuisd naar andere banken.

Beurs

'Het grillige beursklimaat zorgde voor aarzelingen bij beleggers', zegt KBC. De aandelenmarkten daalden vorig jaar fors en de langetermijnrente blijft zeer laag. Daardoor verkiezen meer mensen het spaarboekje boven aandelen, obligaties of beleggingsfondsen.

BNP Paribas Fortis merkt op dat een deel van het extra geld op spaarboekjes afkomstig is van kasbons, obligaties en verzekeringen die op vervaldag zijn gekomen. 'Klanten zien de spaarrekening als een wachtrekening met het oog op latere beleggingen.'

Troeven

De private bank Nagelmackers verwijst naar twee bekende klassieke troeven van geld op spaarboekjes: veiligheid en onmiddellijke opvraagbaarheid. De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn beschermd tot 100.000 euro per spaarder en per bank. Bovendien is de rente tot 980 euro vrijgesteld van roerende voorheffing.

Toch is de grote populariteit van spaarboekjes opmerkelijk, want veel banken bieden niet meer dan de wettelijke minimumrente van 0,11 procent. Aangezien de spaarrente veel lager is dan de inflatie van zowat 2 procent wordt de spaarder elk jaar armer, signaleert Argenta.

Advertentie
Gesponsorde inhoud