Spaarders boos over leeftijdsdiscriminatie bij Bpost Bank

©BELGA

Wie jonger dan 40 is, krijgt bij Bpost Bank een interessantere spaarrente dan wie ouder is. ‘Discriminatie’, zegt een ontevreden spaarder. Hij diende een klacht in bij Unia.

Cocoon Spaarrekening is de naam van een gereglementeerd spaarboekje van Bpost Bank. Wie er geld op zet, krijgt een basispremie van 0,4 procent en een getrouwheidspremie van 0,15 procent. In deze tijden van zeer lage rente maakt dat de spaarrekening een van de interessantste van de markt. Alleen staat er in de kleine lettertjes van het product dat het enkel beschikbaar is voor mensen tot 40 jaar.

Wie jonger dan 40 is, krijgt 0,4 procent spaarrente. Wie ouder is slechts 0,01 procent.

Wie ouder is dan 40 wordt door Bpost Bank doorverwezen naar vier andere spaarformules. Die zijn veel minder interessant. Ze bieden enkel de wettelijke minimumrentes: 0,01 procent basisrente en 0,1 procent getrouwheidspremie.

Dat de beste spaarformule niet beschikbaar is voor mensen ouder dan 40 valt in slechte aarde bij mensen uit die leeftijdscategorie. ‘We kunnen aanvaarden dat er speciale rekeningen zijn voor kinderen of jongeren. Maar ouder zijn dan 40, is toch geen geldige reden om dit soort spaarrekening niet te krijgen’, zegt een spaarder. Hij diende een klacht bij Unia. De instelling die discriminatie bestrijdt, bekijkt de klacht.

Verboden of niet?

Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) hamert erop dat discriminatie bij wet verboden is. ‘Ook leeftijdsdiscriminatie. Dat onderschatte maatschappelijk probleem dreigt door de vergrijzing nog toe te nemen. Het mag niet onder de radar blijven en het is belangrijk contact op te nemen met Unia zodat een oplossing gevonden kan worden’, zegt Peeters.

‘De Cocoon Spaarrekening is gericht op actieve jongeren, tot 40 jaar’, stelt Wouter Baelde, de woordvoerder van Bpost Bank. ‘De bedoeling is hen te helpen in hun eigen tempo te sparen voor een eigen woning.’

Door jongeren te helpen sparen hopen we de klant aan de bank te binden zodat hij Bpost Bank in overweging neemt bij zijn zoektocht naar een hypothecaire lening.
Bpost Bank

Dat banken een onderscheid maken volgens leeftijd is wettelijk mogelijk, zegt Isabelle Marchand van Febelfin, de koepel van de banksector. ‘Een KB over de spaarrekeningen laat toe dat banken leeftijd koppelen aan een spaarformule.’ En dat is niet alleen bedoeld om voordelige formules voor kinderen aan te bieden. ‘Elke bank kan daar haar eigen invulling aan geven, in lijn met haar commercieel beleid’, zegt Marchand.

Wat is de commerciële politiek van Bpost Bank? ‘Door jongeren te helpen sparen hopen we de klant aan de bank te binden zodat hij Bpost Bank in overweging neemt bij zijn zoektocht naar een hypothecaire lening’, zegt Baelde.

Ook BNP Paribas Fortis heeft een specifieke formule voor woonsparen die beperkt is tot 35 jaar. Maar daar is het verschil met de andere spaarformules miniem. Er is een getrouwheidspremie van 0,2 procent in plaats van de klassieke 0,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud