Spanje begint privatisering Bankia

Het hoofdkwartier van Bankia in Madrid (Foto: Reuters). ©REUTERS

De Spaanse staat is begonnen met de privatisering van Bankia. Het reddingsfonds voor de Spaanse banken (FROB) verkocht 863,799 miljoen aandelen, of 7,5 procent van het kapitaal. De operatie leverde de Spaanse staat 1,3 miljard euro op.

De Spaanse staat redde Bankia - een fusie van zeven spaarkassen waaronder Caja Madrid - tijdens de financiële crisis van de ondergang. In enkele bewegingen pompte de overheid ruim 22,424 miljard euro in de instelling. Uiteindelijk zat ze met 100 procent van de zombiebank opgezadeld.

De afgelopen maanden verbeterde het beursklimaat in Spanje aanzienlijk. Bovendien kon Bankia met een winst van 608 miljoen euro uitpakken in 2013. De Spaanse staat grijpt het verbeterde sentiment nu aan om de privatisering van Bankia in te zetten.

Aandelen

Het reddingsfonds voor de Spaanse banken (FROB) sleet donderdag 863,799 miljoen aandelen - of 7,5 procent van het kapitaal - bij institutionele beleggers. Vooral onder buitenlandse fondsen was de interesse groot.

'We hebben de aandelen aan een prijs van 1,51 euro per aandeel geplaatst', klonk het vrijdagmorgen in een communiqué aan de Spaanse beurswaakhond CNMV. Dat is 4,4 procent onder de slotkeurs van het aandeel donderdag.

Operatie

De operatie leverde de Spaanse staat uiteindelijk 1,3 miljard euro op. 'De totale vraag naar Bankia-aandelen bedroeg 2,5 miljard euro', maakte de FROB bekend.

De Spaanse staat klopte zichzelf op de borst met de boodschap dat de operatie de overheid een nettomeerwaarde opgeleverd heeft van 301 miljoen euro.

Steun

Maar bij de berekening van die meerwaarde houdt de staat geen rekening met de totale steun die ze in de bank pompte. Ze brengt alleen de 10,62 miljard euro in rekening die ze in mei 2013 via het moederbedrijf van Bankia, BFA, in de nooddruftige instelling pompte.

Die operatie gebeurde aan 1,35 euro per aandeel, of 0,135 vóór de omgekeerde aandelensplitsing. Ze veroorzaakte een slagveld onder kleine aandeelhouders. Door de kapitaaloperatie zagen de 350.000 Spaanse spaarders die in 2011 op de 'eerste privatisering' intekenden hun inleg in rook opgaan.

Slijten

Analisten wijzen erop dat de staat haar aandelen aan 2,8 euro per stuk zou moeten kunnen slijten om het volledige bedrag te kunnen recupereren dat ze in de loop der jaren in de bank injecteerde.

Als alles volgens planning verloopt, bouwt de Spaanse staat haar belang in Bankia dit jaar nog verder af. De FROB heeft zich immers tot doel gesteld zijn aanwezigheid in de bank tegen eind dit jaar af te bouwen tot 50,01 procent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud