Spanje scheurt broek aan Catalunya Banc

BBVA breidt haar kantorennet in Catalonië gevoelig uit na de overname van Catalunya Banc. ©REUTERS

De Spaanse staat is erin geslaagd Catalunya Banc, de Catalaanse instelling die ze van de ondergang moest redden, van de hand te doen. BBVA ging met de prooi aan de haal. Maar de belastingbetaler verliest wel 11,84 miljard euro op de deal.

De Spaanse staat redde Catalunya Banc van het bankroet in de nasleep van de ineenstorting van de Spaanse vastgoedmarkt in 2008. Ze bracht de financiële instelling onder bij het zogenaamde Fondo de Restructuración Ordenada Bancaria (FROB), het reddingsfonds voor de Spaanse banken.

Die lettersoep poogde Catalunya Banc in 2012 en 2013 al eens van de hand te doen. Maar vergeefs. Dit jaar had het reddingsfonds meer succes. In een veiling streden BBVA, Santander en CaixaBank de afgelopen weken om de prooi.

Inlijven

Uiteindelijk bracht BBVA het hoogste bod uit. De groep telde 1,19 miljard euro neer om de Catalaanse financiële instelling in te lijven. BBVA zou 50 procent meer geboden hebben dan zijn concurrenten.

De staat is wellicht opgelucht dat Catalunya Banc weer in privéhanden is. Maar ze scheurde wel haar broek aan de operatie. Want in totaal pompte de overheid 12,62 miljard euro in de Catalaanse instelling om die van de ondergang te redden.

Verkoop

Uiteindelijk strijkt ze door de verkoop 783 miljoen euro op want ze had slechts 66 procent van Catalunya Banc in handen. De Spaanse belastingbetaler verliest dus 11,84 miljard euro.

De operatie blijft niet zonder gevolgen voor de Spaanse overheidsfinanciën. De FROB waardeerde Catalunya Banc in de boeken steeds op 1,86 miljard euro en strijkt nu slechts 783 miljoen euro op. Dat betekent dus dat het begrotingstekort weer oploopt.

Expansie

BBVA had er veel voor over om Catalunya Banc in handen te krijgen. De groep is bezig aan een expansie in Catalonië. Eerder kocht ze al Unnim, een samenraapsel van Catalaanse cajas (spaarkassen) die in de problemen gekomen waren.

'Catalonië is een belangrijke regio in onze groeistrategie', klonk het bij BBVA. Door de overname van Catalunya Banc heeft BBVA nu 23 procent van de Catalaanse markt in handen. CaixaBank blijft er wel marktleider met een belang van 32,9 procent.

Catalunya Banc heeft 1.009 kantoren, waarvan er 821 in Catalonië liggen. De instelling onderging al een zware herstructureringsoperatie. Vandaag telt ze nog 6.500 werknemers. Ze kan bogen op 63,5 miljard euro aan activa en de deposito's van de klanten bedragen 40 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud