Staatsgaranties zwellen aan tot 130 miljard

Dexia-topman Pierre Mariani. (foto: Reuters) Het leeuwendeel van de waarborgen, bijna 79 miljard, komt op rekening van Dexia. ©REUTERS

De Frans-Belgische onderhandelingen over een nieuw garantiestelsel voor Dexia zouden bijna doen vergeten dat de federale overheid al een hele reeks waarborgen heeft lopen voor de financiële sector, in de brede zin van het woord. Alles bij elkaar gaat het zelfs om 129,4 miljard euro, leert een berekening van de redactie op basis van oudere gegevens van het Rekenhof.

Het Rekenhof publiceerde een jaar geleden een overzicht van de staatswaarborgen allerhande die te maken hebben met de vorige en de huidige crisis. Toen ging het om de toestand van medio 2010. Een actualisering van de gegevens leidt tot het cijfer van 129,4 miljard euro, wat overeenkomt met niet minder dan een derde van het bruto binnenlands product van ons land.

Het leeuwendeel van de waarborgen, bijna 79 miljard, komt op rekening van Dexia. Er zijn niet alleen de garanties ten belope van 54,5 miljard die de staat toezegde bij de jongste redding van de Belgisch-Franse groep, ook al liggen die ter discussie, onder het oude garantiestelsel dat intussen stopgezet is heeft Dexia volgens gegevens van de Nationale Bank ook nog steeds 23,8 miljard gewaarborgde financiering uitstaan.

De tweede grote brok komt op rekening van het Europese noodfonds EFSF, opgericht om de schuldencrisis te bestrijden, waarvoor ons land zich borg stelt voor 27 miljard euro. De derde grote factuur (13,9 miljard) is voor de CDO-portefeuille van KBC.

Behalve nog een aantal relatief kleinere garantiestelsels die te maken hebben met de ontmanteling van Fortis drie jaar geleden en de waarborgen voor de Arco-coöperanten, zijn er ook twee onbekenden. Het gaat om de waarborgen voor de bankdeposito’s en levensverzekeringen die pas in het geval van een erge crisis met een of meerdere faillissementen geactiveerd worden en om het opvangnet indien de Nationale Bank geen noodkredietlijnen meer zou kunnen verschaffen, wat ze nu doet voor Dexia.

Een aantal van de opgesomde garanties zijn al drie jaar actief en dienden nog niet geactiveerd te worden. Van diverse waarborgen kan nu ook al met een grote graad van zekerheid worden gezegd dat dat niet zal gebeuren. Neem de portefeuille gestructureerde kredieten van BNP Paribas Fortis, de vroegere Fortis Bank. Die was eind 2008 21,5 miljard euro groot en is intussen teruggebracht tot de helft. Het totale verlies voor de bank komt uit op 200 miljoen euro en het resterende pakket kredieten heeft momenteel een marktwaarde van 90 procent van het oorspronkelijke bedrag. De kans is dus miniem dat het verlies uitstijgt boven de 3,5 miljard, de minwaarde die bank zelf moet slikken voor de staatswaarborg van 1,5 miljard in actie treedt.

De kans dat al die waarborgen ooit geactiveerd worden, is dus zo goed als onbestaande en dat is maar goed ook. Want met zo'n volume aan garanties kan ons land dat scenario onmogelijk aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud