Stoelendans aan de top van Crelan

Met zo'n 700 kantoren en ruim 1 miljoen klanten is Crelan een van de grootste banken van het land. De leiding van de instelling is de laatste maanden grondig door elkaar geschud. ©BELGA

Het vertrek van een topman bij Crelan leidt bij de coöperatieve bank tot een reeks wissels. Mede door andere wijzigingen ziet zowat de hele directie van Crelan er in korte tijd anders uit.

Een van de bekendste en langstdienende bankiers van het land, Luc Versele, zwaaide dit voorjaar af als CEO van Crelan om voorzitter te worden van de financiële instelling, een van de grootste van het land. Hij werd opgevolgd door de Fransman Philippe Voisin.

De Fransman Philippe Voisin volgde Luc Versele in de lente van dit jaar als CEO op. ©Saskia Vanderstichele

Ook de financieel directeur van de bank is sinds de lente een nieuw gezicht. Filip De Campenaere kwam over van de directie van Bank Nagelmackers om Tom Olinger te vervangen die mee NewB, het coöperatieve project dat een bank wil worden, ging leiden.

Heidi Cortois, een van de weinige vrouwen aan de top van de financiële sector in ons land, werd dan weer operationeel directeur en hoofd informatica van Crelan. Zij was tevoren aan de slag bij consultant TriFinance. Haar voorganger bij Crelan ging met pensioen.

Generali

Onlangs is bovendien ook Peter Venneman, de commercieel directeur van Crelan, vertrokken. Dat vernam De Tijd en het nieuws wordt bevestigd door Venneman zelf. Hij ging aan de slag bij de Belgische tak van verzekeraar Generali, ook als commercieel directeur en als adviseur van de CEO.

Het vertrek van Venneman is opvallend. Hij was een van de toppers die mee overkwamen van Centea toen KBC zijn tweede bankennet in ons land afstootte aan Landbouwkrediet dat zich vervolgens omdoopte in Crelan. Venneman was bij Centea en Crelan, waar hij onder meer ook de verzekeringstak leidde, samen 17 jaar in dienst.

Strategie

Volgens Venneman vertrok hij wegens ‘een verschil in visie’ met Voisin. ‘De nieuwe CEO stippelde een nieuwe strategie uit en die was niet de mijne. Meer kan ik daarover niet kwijt. Ik vertrok in onderling overleg’, zegt de bankier. Naar De Tijd vernam klikte het echter gewoon niet tussen Venneman en Voisin en ligt dat aan de basis van zijn exit.

Die exit brengt nog een aantal andere wijzigingen met zich mee, bevestigt Crelan-woordvoerster Isabelle D’haeninck. Oudgediende en risicodirecteur Jean-Paul Grégoire schuift aan de top op naar de stoel van Venneman. Zelf wordt hij opgevolgd door Joris Cnockaert, de secretaris-generaal en juridisch directeur.

In diens plaats komt dan weer marketingdirecteur Ortwin De Vliegher die sinds 2015 in dienst is bij Crelan en daarvoor onder meer bij BKCP (nu Beobank) en op het ministerieel kabinet van Vincent Van Quickenborne (Open VLD) werkte als adviseur financiële sector en woordvoerder.     

Dat alles maakt dat in enkele maanden tijd zowat de hele top van Crelan er anders uitziet, wat relatief ongewoon is in de financiële sector in ons land. Toevallig waren er ook bij Generali België de jongste maanden een aantal wissels aan de top. De verzekeraar staat overigens in de etalage.
 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud