Swedbank stuurt topvrouw weg

Birgitte Bonnesen, de ontslagnemende topvrouw van Swedbank. ©EPA

De CEO van Swedbank, Birgitte Bonnesen, stapt op na beschuldigingen dat haar bank gebruikt is om miljarden euro's aan crimineel Russisch geld wit te wassen.

Het vertrek van Bonnesen komt een dag na een inval van de Zweedse autoriteiten op het hoofdkantoor van Swedbank. Die acties vielen samen met een verbreding van het onderzoek naar Swedbank. De financiële opsporingsdienst gaat nu ook na of de bank zich schuldig heeft gemaakt aan fraude, en of regels over handel met voorkennis zijn overtreden.

'De ontwikkelingen van de afgelopen dagen hebben enorme druk veroorzaakt bij de bank', zegt Swedbank in een verklaring. Wel stellen ze dat Bonnesen gedurende haar drie jaar aan het roer een belangrijke bijdrage heeft geleverd.

De ontwikkelingen van de afgelopen dagen hebben enorme druk veroorzaakt bij de bank.
Communiqué Swedbank

Meerdere aandeelhouders van Swedbank zeiden voor de aandeelhoudersvergadering van donderdag tegen een decharge voor Bonnesen te zullen stemmen, waarmee managers normaal gesproken worden ontheven van aansprakelijkheid over het voorbije boekjaar. De positie van Bonnesen werd helemaal onmogelijk nadat drie van de grootste vijf aandeelhouders van de bank hun vertrouwen in de topvrouw hadden opgezegd.

De 62-jarige topvrouw van de Zweedse bank wordt tijdelijk door financieel directeur Anders Karlsson opgevolgd.

Manafort

Swedbank, de oudste bank van Zweden, werd eerst in verband gebracht met het witwasschandaal bij de Deense branchegenoot Danske Bank. De Zweedse televisiezender SVT onthulde intern onderzoek dat Swedbank had besteld in de nasleep van die affaire, waarin nog grotere problemen aan het licht kwamen.

135 miljard
Witwasgeld
Swedbank zou over een periode van tien jaar 135 miljard euro aan witwasgeld hebben versluisd.

Swedbank zou over tien jaar 135 miljard euro witwasgeld via zijn filiaal in Estland hebben versluisd. Paul Manafort, de ex-campagneleider van president Donald Trump, zou zo verdacht geld hebben gekregen. De grootste hypotheekverstrekker van Zweden zou daarbij de Amerikaanse autoriteiten hebben misleid. 

Het geld was grotendeels afkomstig van Russische klanten, maar de bank zou veel te weinig hebben ondernomen om de antiwitaswetgeving te volgen en te vermijden dat cash van criminelen naar het buitenland kon vloeien.

Swedbanks beurskoers is met 30 procent ineengestort sinds het schandaal vorige maand aan het licht kwam. De risico's op rechtszaken, boetes en sancties stapelen zich op. Vandaag verliest het aandeel nog eens 3,7 procent. De koers op de beurs van Stockholm werd geschorst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud