Swiggers toch niet opnieuw censor

Francine Swiggers ©Laurie Dieffembacq

Francine Swiggers, de gewezen bestuurder van Dexia en de ex-topvrouw van de Groep Arco, ziet af van de erg omstreden hernieuwing van haar mandaat als censor van de Nationale Bank van België. Dat vernam De Tijd en diverse bronnen bevestigen de informatie.

Eind april raakte bekend dat Swiggers normaal eind deze maand zou worden herbenoemd als censor van de Nationale Bank. Dat deed op Twitter en elders een storm van protest opsteken gezien de rol die de Arco-topvrouw had bij Dexia in de jaren voor de val van de financiële speler, en bij Arco voor de daarop volgende vereffening van een groot deel van de coöperatieve groep. 

Ook minister van Financiën Koen Geens kwam onder vuur te liggen. Geens is een CD&V'er en Arco was de financiële arm van het ACW.

De Nationale Bank is niet alleen de toezichthouder op de financiële sector, ze is ook voor de helft in handen van de federale overheid. Diezelfde overheid stelde zich garant voor de inbreng van de Arco-coöperanten. Maar ook die staatswaarborg is omstreden.

Gezien de commotie heeft Swiggers nu beslist af te zien van een nieuw mandaat. Ze heeft dat per brief laten weten aan de Nationale Bank. Technisch nam ze geen ontslag. Ze vraagt gewoon niet opnieuw voorgedragen te worden zodat haar mandaat eind deze maand verloopt.

Wie haar opvolgt als censor, is nog niet bekend. Swiggers was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud