'The buck stops with me'

Marcus Agius, ontslagnemend voorzitter van Barclays (foto: Reuters) ©Reuters

Marcus Agius stapt op als voorzitter van de Britse grootbank Barclays. 'The buck stops with me', zo probeert Agius de schuld op zich te nemen voor het uitdijende schandaal rond rentemanipulatie. De voorzitter probeert daarmee CEO Diamond uit de wind te zetten.

Na berichten dit weekend dat Agius er de brui aan geeft, zette de Barclays-voorzitter deze ochtend officieel een stap opzij. Met de mededeling 'The buck stops with me', een uitdrukking om de volledige verantwoordelijkheid op te nemen die bekendraakte door de Amerikaanse president Truman, hoopt Agius dat de rust terugkeert bij de Britse bank. Hij wil daarmee CEO Bob Diamond uit de wind zetten

Maar of het opstappen van Agius voldoende is, valt af te wachten. 'The buck in Barclays stops with Bob Diamond', zegt John Mann, een Labour-politicus die Diamond en Agius woensdag op de rooster zal leggen in het Britse parlement. 

Agius is ruim vijf jaar voorzitter van Barclays en lag al geregeld onder vuur, onder meer omdat hij er vorig jaar een genereuze vergoeding voor CEO Diamond doordrukte.

De voorzitter kon verschillende stormen overleven, maar het schandaal dat vorige week losbarstte rond het manipuleren van de interbankenmarkt, kost hem toch de kop. Dat schandaal raakte bekend toen bleek dat Barclays 290 miljoen pond (359 miljoen euro) betaalde aan toezichthouders in de VS en het VK als boete voor die manipulatie.

Tegen diverse andere banken loopt nog een onderzoek in deze zaak. Een ervan is Royal Bank of Scotland. Zondag raakte bekend dat die bank als gevolg van de affaire vier traders aan de deur zette. 

Daarbij komt nog dat Barclays ook genoemd wordt als een van de Britse grootbanken die duizenden klanten moeten compenseren. Ze verkochten namelijk renteswaps aan kleine ondernemingen, die zich zo kunnen beschermen tegen renterisico's. De klanten werden echter onvoldoende geïnformeerd over de risico's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud