Topman Commerzbank vertrekt eind 2020

©EPA

Martin Zielke, de topman van Commerzbank, verlaat de Duitse grootbank uiterlijk eind dit jaar.

Dat kwam hij met de raad van bestuur van Commerzbank overeen, meldt het bedrijf woensdag. Zielke had vrijdag zijn ontslag aangeboden. De topmanager blijft aan boord tot Commerzbank een opvolger vindt, maar verlaat het bedrijf ten laatste op 31 december.

Commerzbank, opgericht in 1870, verliest niet alleen haar CEO. Ook voorzitter Stefan Schmittmann vertrekt begin augustus. Beide topfiguren verdwijnen onder druk van de aandeelhouders.

Cerberus Capital Management, dat 5 procent van de bank bezit, verwijt het management slecht beleid en een te zwakke winstgevendheid. Het aandeel Commerzbank verloor dit jaar op de beurs van Frankfurt ongeveer een kwart van zijn waarde.

Opvolgers

De Nederlander Roland Boekhout (ex-ING) geldt als de topkandidaat om Zielke op te volgen. Hij werkt pas sinds begin dit jaar bij Commerzbank als topman van de tak zakelijke klanten. Ook financieel directeur Bettina Orlopp gaat over de tongen als mogelijke opvolger. De bank lijkt ook externe kandidaten te polsen. Investeerders zouden niet overtuigd zijn van de capaciteiten van Boekhout.

15%
Participatie
De Duitse overheid bezit 15 procent van Commerzbank.

Ook de Duitse overheid, die 15 procent van Commerzbank bezit, speelt een rol in de debatten. Jutta Dönges, een oud-bankier van Goldman Sachs die voor de regering in de raad van bestuur van Commerzbank zetelt, moet de zoektocht naar een voorzitter leiden. De nieuwe voorzitter kan dan de nieuwe CEO aanstellen.

Zielke was van plan een grootscheepse reorganisatie aan te kondigen tijdens een bijeenkomst op 1 juli. Dat plan omvatte een verlies van 10.000 banen. Verder zou de bank honderden bankkantoren sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud