Triodos Bank trekt groeispurt in duurzame leningen

In het eerste half jaar steeg het aantal toegekende duurzame kredieten bij Triodos Bank met bijna 10 procent. ©REUTERS

Het aantal zogenaamde impactleningen van Triodos Bank steeg het voorbij half jaar met bijna tien procent, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de Nederlandse bank.

Daarmee haalt de bank gedurende het eerste half jaar al bijna het niveau van heel 2017. Toen ging het aantal duurzame kredieten - ter ondersteuning van duurzame ondernemingen, instellingen en projecten - met 13,6 procent omhoog. Het balanstotaal groeide naar 10,4 miljard euro, de nettowinst klokte af op 20,5 miljoen euro.

Er kwamen ook 17.000 nieuwe klanten bij (+3%), tot een totaal van 689.000.

Kinderopvang

'Met het Klimaatakkoord van Parijs en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties zal de wereldeconomie in een sneller tempo overschakelen op een duurzamer systeem', stelde CEO Peter Blom bij de voorstelling van de halfjaarcijfers. 'Geld en financiële instellingen spelen een cruciale rol bij het versnellen van deze beweging. Elke financiële beslissing heeft impact en iedereen realiseert zich steeds meer dat wie en wat je financiert er echt toe doet.'

19 procent van alle verstrekte impactleningen zijn hypotheekleningen voor duurzame woningen.

Een greep uit de nieuwe kredietprojecten: een Brusselse kinderopvang met een sociale focus (Elmer), een Luiks wijkgezondheidscentrum (Centre de Santé Intégré Hélios), een Antwerps bedrijf dat elektrisch rijden aanmoedigt via installaties van laadpalen (Pluginvest), een Brusselse brouwerij (Brasserie de la Senne) en een waterkrachtcentrale in Monceau-sur-Sambre (Monceau Hydro).

Vermogensbeheer

Einde vorig jaar breidde Triodos Bank België haar aanbod ethisch beleggen uit met vermogensbeheer, waarmee klanten al vanaf 5.000 euro kunnen beleggen in een korf van Triodos-beleggingsfondsen, actief beheerd volgens hun beleggersprofiel. 'Een 200-tal klanten heeft ons in de eerste jaarhelft al voor meer dan 10 miljoen euro in beheer toevertrouwd nog voor dat we actief promotie gevoerd hebben' aldus Thomas Van Craen, directeur Triodos Bank België. ”

Triodos Bank zegt in de tweede helft van het jaar extra kapitaal te willen aantrekken. Daarnaast verwachten het voor de tweede helft van 2018 een gestage groei in vermogen en toegekende kredieten.

De bank kiest ervoor om een relatief hoog eigen vermogen en een aanzienlijk liquiditeitsoverschot aan te houden, wat  in een klimaat van lage rentes en steeds strengere regelgeving tot neerwaartse druk op het rendement op eigen vermogen kan leiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud