Advertentie
Advertentie

Tsjechië helpt KBC aan winstsprong

Johan Thijs, de CEO van KBC. ©Photo News

De Belgische bank-verzekeraar overtreft de verwachtingen van analisten met een kwartaalwinst van 745 miljoen euro. De Tsjechische divisie compenseerde een terugval in België en andere landen.

In tijden van extreem lage rente was het vooral uitkijken of KBC  de rente-inkomsten op peil kon houden. Bij KBC stegen ze licht tot 1,132 miljard euro (+ 1 procent). De lage rente drukt op de marge van uitstaande kredieten, geeft KBC toe, maar dat kon de bank compenseren door haar aanwezigheid in Tsjechië. De rente is daar positief in tegenstelling tot de 0,4 procent strafrente die banken in de eurozone moeten betalen.

Ook de volledige consolidatie van CMSS, de Tsjechische bouwspaarbank waar KBC onlangs andere aandeelhouders uitkocht, had een positieve invloed op de cijfers. Die operatie leverde ook een eenmalige meerwaarde van 82 miljoen euro op. 

De winst van de Tsjechische divisie steeg met 71 procent naar 248 miljoen euro, terwijl die in België met 11 procent zakte. Maar België is met een kwartaalwinst van 388 miljoen nog steeds de grootste winstmotor. In de overige Europese landen gaat het om een daling van 36 procent tot 104 miljoen euro. In Ierland stapte KBC uit de financiering van bedrijven en plooide de groep zich terug tot een pure retailbank.

Kredietvolumes

KBC zag de kredietvolumes met 4 procent groeien, maar de deposito's bleven stabiel, vergeleken op jaarbasis. De zogenaamde nettoprovisie-inkomsten, die onder meer vergoedingen voor beleggingsfondsen omvatten, bleven stabiel. KBC merkt daarbij op dat het hogere vergoedingen uit bankdiensten kon puren. Net als zijn concurrenten voert KBC geleidelijk tariefverhogingen door om de lage rente te compenseren. Vanaf september stijgt in ons land de kost van de KBC-rekeningen.

745 miljoen
Nettowinst
KBC groep legde met 745 miljoen euro nettowinst beter dan verwachte cijfers voor. Analisten hadden gemiddeld op 716 miljoen euro gerekend.

De Belgische financiële groep legde met 745 miljoen euro nettowinst beter dan verwachte cijfers voor. Analisten hadden gemiddeld op 716 miljoen euro gerekend. Een deel van dat betere resultaat is echter te danken aan een belastingmeevaller. De winst voor belastingen lag met 889 miljoen euro iets onder de gemiddelde verwachtingen (922 miljoen euro). 

CEO Johan Thijs rekent voor de rest van het jaar op 'solide rendementen in alle divisies'. KBC gaat ook een interim-dividend van 1 euro uitkeren, evenveel als vorig jaar.

Efficiëntie

In de toelichting benadrukt Thijs wel dat het bedrijf verdere stappen zet om zich voor te bereiden op de toekomst omdat meer en meer klanten kiezen voor digitale kanalen. Eerder kondigde KBC de sluiting van tientallen kantoren en het schrappen van managementlagen aan.

Gaat die operatie verder dan alleen het management? Thijs zegt dat bedrijf bezig is 'de operationele efficiëntie in de hele organisatie verder te verbeteren om de klantenservice te verbeteren'. De aanpassing is nodig, benadrukt Thijs. 'Van een organisatie wordt verwacht dat ze flexibeler zijn, sneller beslissingen nemen en zo blijven voldoen aan de verwachtingen van de klanten en de maatschappij.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud