'Twee kantoren in elkaars buurt, wat is daar mis mee?'

©Wouter Van Vooren

Voor sommige bankagenten was de overname van AXA door Crelan vorige week schrikken. Als de deal volgend jaar groen licht krijgt, komen ze onder hetzelfde dak als hun naburige concurrenten.

In het West-Vlaamse Moerkerke (Damme) staat maar één huis tussen het AXA-kantoor van Luc Vandille-Batsleer en een Crelan-kantoor. Dat een van de twee moet verdwijnen, is nu al uitgemaakt. ‘We hebben voor de zomer de opzeg gekregen. Voor mij stopt het bankverhaal volgend jaar. Ik ga dan alleen met verzekeringen verder’, zegt Luc Vandille.

Een analyse van De Tijd leert dat veel kantoren dicht bij elkaar liggen. 29,5 procent van de AXA- en Crelan-kantoren liggen op minder dan 500 meter van elkaar. Bij 45 procent van de kantoren is op minder dan 1 kilometer een ander Crelan- of AXA Bank-kantoor te vinden. Een kantoorhouder moet gemiddeld 1,9 kilometer in vogelvlucht afleggen om een ander kantoor tegen te komen.

We zijn dan wel zelfstandigen, ik denk niet dat we zelfstandig zullen mogen beslissen over onze toekomst.
Een bankagent

In de Antwerpse gemeente Zoersel liggen de kantoren van AXA en Crelan tegenover elkaar op de Handelslei. In Geraardsbergen ziet Inge Vion vanuit haar Crelan-kantoor aan de overkant van het Stationsplein het blauwe AXA Bank-logo van het kantoor De Padt-Van Gugte.

In Deinze wordt het pas echt bizar. In de drukke Kortrijkstraat worden een AXA Bank en een Crelan-kantoor enkel gescheiden door een uitzendkantoor en een slager. De eigenaar van het Crelan-kantoor, Fredrik Vervaeke, heeft nog een tweede kantoor in de deelgemeente Nevele. Daar, in de Cyriel Buyssestraat, zit vier huizen verder een AXA Bank van dezelfde eigenaar als in Deinze, Van de Casteele.

Op de website van AXA Van de Casteele staat te lezen dat de familie Van de Casteele al sinds 1908 onafgebroken in Nevele bankdiensten en verzekeringen verzorgt. De vierde generatie, met Tinneke Van de Casteele aan het roer, kon dus vorig jaar de honderdtiende verjaardag vieren. Maar hoe de toekomst er de komende jaren zal uitzien, is onduidelijk. Bij beide partijen valt ‘geen commentaar’ te horen.

De banken brachten hun agenten vrijdag kort op de hoogte van de overname, en vroegen hen voorlopig spaarzaam te zijn met commentaar. De overname mag dan getekend zijn, tot de deal door instanties als de Nationale Bank is goedgekeurd, blijven ze concurrenten.

©Mediafin

Niet alles pikken

Off the record komen de tongen wel los bij enkele agenten met dichtbijgelegen concurrenten die De Tijd belde. Er zijn veel naaste buren. Liefst 66 kantoren hebben een ander AXA- of Crelan-kantoor op minder dan 100 meter. ‘We zullen moeten samenwerken’, beseft een bankagent. ‘Mijn buren? Die ken ik eigenlijk niet. Na zoveel jaren zitten ze aan de vijfde zaakvoerder’, zegt een andere.

Elders lijkt een samenwerking in de sterren geschreven. ‘Ik ken mijn collega’s en we hebben elkaar al ontmoet. We zijn ons bewust van de situatie. Ik weet wat ik waard ben en zij weten wat ze waard zijn’, zegt een bankagent.

‘Twee kantoren naast elkaar is niet aan te raden. Maar er is toch niets mis mee als er twee kantoren in elkaars buurt zijn met elk hun klantenportefeuille?’, zegt Albert Verlinden, de gelegeerd bestuurder van de beroepsvereniging BZB-Fedafin. ‘In die zin is 1.100 kantoren op zich niet te veel. Agenten die hun werk goed doen en rendabel zijn, dat is toch prima voor die agenten en hun klanten?’

Bij beide banknetten zijn er nu al kantoren vlak bij elkaar. Wie in Puurs de straat van de Duvel-brouwerij inrijdt, passeert op amper 60 meter twee AXA -kantoren. Bij Crelan zijn er in Kieldrecht twee kantoren op 72 meter van elkaar.

Of dat kan blijven duren, is af te wachten. Banken streven al jaren naar minder kantoren, en dat heeft volgens Verlinden te maken met de lage rente en winstoptimalisatie. ‘Door de regelmatige verlaging van de commissies duwen de banken de agenten naar schaalvergroting.’

80 miljoen

‘Vroeger volstond een portefeuille van 25 tot 30 miljoen euro of 1.000 klanten, maar dat is niet meer rendabel. Vandaag streven de meeste naar 50 tot 60 miljoen euro om op termijn te evolueren naar 80 miljoen of meer’, zegt Verlinden. ‘Soms is lokaal gemakkelijk een oplossing te vinden, door een fusie of als een oudere bankagent zijn portefeuille verkoopt aan een jongere.’

Maar wie zal het initiatief nemen om buren dichter bij elkaar te brengen? ‘We zijn dan wel zelfstandigen, ik denk niet dat we zelfstandig over onze toekomst zullen mogen beslissen’, zegt een zaakvoerder.’ Verlinden is optimistischer: ‘Beide banken hebben echt een hart voor zelfstandigen. Ik hoop dat ze binnenkort met een goed strategisch plan komen. Maar we gaan onze leden ook wel duidelijk maken dat ze niet alles moeten pikken en slikken’.

Een ervaren bankagent maak zich niet te druk. ‘Zowel bij de banken als bij de verzekeringsmaatschappijen hebben we al veel fusies, overnames en naamsveranderingen meegemaakt. Dat hoort er bij. Het bezorgt me geen stress.’

Dit jaar al hondertal kantoren gesloten

Als AXA Bank België in handen van Crelan komt, leidt dat onvermijdelijk tot een rationaliseringvan het kantorennet, verklaarde de top van Crelan vorige week. Op de persconferentie luidde het dat AXA Bank 555 kantoren heeft, Crelan 586. Samen dus 1.141 kantoren. Maar die cijfers blijken al flink achterhaald: het gaat om de stand van zaken eind vorig jaar. Dit jaar schrapten beide banken al heel wat locaties.

Via de kantorenzoeker op de website van AXA Bank zijn geen 555 maar slechts 465 locaties te vinden. Het precieze aantal kantoren wil AXA Bank niet geven. ‘Alleen op het einde van het jaar geven we een update over het net.’ Er wordt wel bevestigd dat het aantal kantoren onder 500 is gezakt, een daling van ruim 10 procent.

Bij Crelan vinden we online maar 561 adressen van kantoren. ‘We hebben dit jaar al 29 vestigingen gesloten. Eind september hadden we er nog 557, zegt Ortwin De Vliegher, de woordvoerder van Crelan. De twee banken samen hebben dit jaar dus al een honderdtal kantoren gesloten.

Al gebruiken ze het woord sluiten niet vaak. ‘We spreken over fuseren’, zegt Lisa Pieters, de woordvoerster van AXA Bank. ‘In samenwerking met de bankagenten transformeren we ons netwerk om in te spelen op de behoeften van de klanten. Zij willen meer advies en daarom evolueren we naar grotere kantoren, waar zowel een beleggingsexpert als een specialist in woonkredieten aanwezig is.’

‘We gaan telkens samenzitten met de bankagenten in een regio om te bekijken hoe de toekomst er het best uitziet’, zegt Pieters. De aangekondigde overname door Crelan verandert daar niets aan. De doorlichting gaat de komende maanden voort. Elke bank behoudt haar netwerk en bekijkt waar en hoe dat aangepast moet worden.

Ook Crelan gaat door met de afbouw van zijn netwerk, op een gelijkaardige manier. ‘Alleen betaaldiensten en spaarproducten aanbieden gaat niet meer. De lat wordt wat hoger gelegd: elk kantoor moet een specialist in beleggen en in kredieten hebben. Kantoren waar dat nog niet zo is, worden aangemoedigd om zich te versterken met die specialisten of om samen te gaan’, zegt De Vliegher.

Hij wijst er wel op dat er geen harde criteria zijn. ‘We hebben geen verplichting om minstens vier personeelsleden te hebben, of maar één kantoor per gemeente. Als één gemeente twee kantoren heeft die goed draaien en waar de klanten goed bediend worden, is samengaan geen directe noodzaak’, besluit De Vliegher.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud