UBS rekent strafrente aan voor rijkste klanten

De Zwitserse bank UBS rekent een negatieve rente van -0,75 procent aan op spaargeld van haar rijkste klanten. ©REUTERS

De Zwitserse bank UBS gaat klanten met veel spaargeld een negatieve rente aanrekenen. Ook in Duitsland gebruiken sommige banken negatieve rentevoeten voor spaargeld.

Banken zitten al lang geklemd in de rentetang. Spaarders eisen een zo hoog mogelijk rendement op hun spaargeld, maar als banken zelf geld laten bewaren bij de Europese Centrale Bank (ECB) wordt hen een negatieve rente van -0,4 procent aangerekend.

-0,75%
Rente
UBS rekent voor klanten met meer dan 2 miljoen Zwitserse frank aan spaargeld een rente van -0,75 procent aan.

Bedrijven krijgen al langer af te rekenen met negatieve rentevoeten, maar tot voor kort was het not done om die door te rekenen aan particuliere klanten. In Zwitserland, waar de Zwitserse Nationale Bank -0,75 procent aanrekent aan commerciële banken, deden sommige kleinere banken als Julius Baer en Pictet het al een tijdje voor rijke klanten. De Zwitserse reus UBS gaat nu ook negatieve rentes aanrekenen, maar voorlopig alleen voor klanten met meer dan 2 miljoen Zwitserse frank op hun rekening in Zwitserland.

'We verwachten dat de periode van lage interestvoeten nog lang zal duren en dat banken een negatieve rente zullen moeten blijven betalen op hun klantendeposito's bij de centrale banken', klinkt het bij UBS. Eerder deze week liet Credit Suisse ook verstaan dat het over zo'n maatregel nadacht. 

Duitsland

Ook in Duitsland hanteren veel banken een negatieve rente voor spaarboekjes, blijkt uit een studie van de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. De kleine coöperatieve bank Raiffeisen Gmund had in 2016 de primeur met negatieve rente voor zijn rijkste, maar ondertussen hebben al meer dan 100 banken en spaarkassen al een of andere vorm van negatieve rente.

Meestal gaat het om bedrijfsklanten en gefortuneerde private klanten met meer dan 100.000 euro spaargeld. In twee derde van de gevallen bedraagt het negatieve rentetarief dat de banken aanrekenen -0,4 procent. Veel andere banken geven aan dat ze ook negatieve rentetarieven invoeren als de ECB de rente verder verlaagt.

België

In ons land zijn negatieve rentevoeten voor particulieren niet toegestaan. Voor spaarrekeningen is er een minimale basisrente van 0,01 procent. Geld dat twaalf maanden op de rekening staat, krijgt een getrouwheidspremie van minstens 0,1 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n