'Uitspraken over raad van bestuur Dexia Bank voorbarig'

Guy Quaden

'Het is voorbarig om nu al uitspraken te doen over de definitieve samenstelling van de raad van bestuur van Dexia Bank België.' Dat antwoordde eerste minister Elio Di Rupo donderdag in de Kamer op vragen van de oppositie over de politiek gekleurde benoemingscarrousel bij de bank. Di Rupo zei ook dat de regering 'binnenkort' zal overgaan tot de aanstelling van de bestuurders van de financiële instelling, zonder preciezer te zijn.

Jean-Marie Dedecker (LDD) haalde in zijn vraag fel uit naar wat hij noemde de 'politieke koehandel' rond de aanwijzing van de bestuurders. Hij herinnerde Di Rupo eraan dat zijn voorganger, Yves Leterme, in oktober nog gezegd had dat er geen politieke benoemingen zouden komen. 'Vandaag blijkt dat het wel een zelfbedieningszaakje is. Het oude politieke cliëntelisme blijft voortduren. Er is nog niets begrepen van het verleden', zei Dedecker in een verwijzing naar de politieke benoemingen bij Dexia die volgens hem mee hebben bijgedragen tot de ondergang.

Di Rupo was kort in zijn antwoord. Hij zei ook nog dat er nog geen beslissing genomen is over de vervanging van CEO Pierre Mariani van de groep Dexia.

De regering legde in oktober de hand op Dexia Bank, maar drie maanden later is de raad van bestuur van de bank nog niet benoemd. Dat komt door de politieke blokkering van het dossier.

De wens van de Parti Socialiste om Guy Quaden te benoemen als bestuurder bij Dexia Bank ligt aan de basis van die blokkering in de Wetstraat. Dat stellen politieke bronnen. Ondertussen sijpelen de eerste namen op de shortlist van headhunter Egon Zehnder door. Opmerkelijk: een van de kandidaten is nu bestuurder bij BNPP Fortis.

De Tijd schreef woensdag dat de regering-Di Rupo geen overeenkomst bereikt over de benoeming van de niet-uitvoerende bestuurders bij Dexia Bank België. Het ­selectiebureau Egon Zehnder stelde al in december een shortlist met kandidaten op, maar het dossier zit vast. Blijkbaar wil de PS de lijst wijzigen. Iemand die aanvankelijk op de longlist stond maar afviel, wil de PS alsnog inbrengen. Het blijkt om Guy Quaden, de ex-gouverneur van de Nationale Bank, te gaan. Quaden wordt naar voren geschoven om Martine Durez te vervangen. Beiden zijn van PS-signatuur. Durez staat op de shortlist, Quaden niet. Volgens een bron zou de PS ze zelfs beiden willen benoemen.

Delicaat

De mogelijke benoeming van Quaden ligt delicaat. De Luikenaar was gouverneur van de Nationale Bank (NBB) bij de redding van Dexia in 2008. Hij verliet de centrale bank in maart 2011. Volgens de statuten van de NBB mag hij twee jaar lang geen functie bij een bank opnemen. Maar de regentenraad kan een afwijking toestaan. Valt een rol in het bestuur van een bank evenwel zo kort na zijn vertrek dan wel te rechtvaardigen?

Bij de PS stelt men dat Durez al in de raden van bestuur van Bpost en Belgacom zit en bovendien regente is bij de Nationale Bank. Nog een ‘zwaar’ mandaat bij Dexia Bank erbovenop zou misschien van het goede te veel zijn. Vandaar dat Quaden naar voren wordt geschoven. Mocht hij toch benoemd worden, dan rijst nog een probleem. Op de shortlist met negen namen staan namelijk drie vrouwen, onder wie Durez. De komst van Quaden zou dat scheeftrekken.

In liberale kringen is men de politieke spelletjes beu. ‘We hebben een bank gekocht, maar niet om bankier te spelen’, valt in die hoek te horen. De liberalen willen een zo sterk mogelijke en onafhankelijke raad van bestuur. En vermijden dat er politiek gemar­chandeerd wordt over Dexia Bank België.

BNPP Fortis

Op de lijst staan volgens onze informatie behalve Durez ook Bruno Colmant (ex-Ageas, ex-kabinetschef van Didier Reynders op Financiën), Wouter Devriendt (ex-ABN AMRO en consultant op Financiën) en Serge Wibaut. Wibaut, die een cdH-stempel heeft, kent Dexia Bank-voorzitter Alfred Bouckaert van vroeger bij AXA. Probleem: hij is evenwel bestuurder bij BNP Paribas Fortis. Men houdt daar alvast rekening met zijn vertrek. Als vervanger wordt Olivier Lefebvre (ex-­Euronext) genoemd.

Devriendt zat in een vorig leven in de ploeg van Rijkman Groenink aan de top van ABN AMRO. Na een omweg bij een private-equityfonds belandde hij op Financiën, waar hij als consultant onder meer heel ­actief was op het Dexia-dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud