UniCredit: 8.000 jobs minder en stevige aandeelhoudersbonus

CEO Jean-Pierre Mustier (midden) van Unicredit. ©AFP

De Franse CEO van UniCredit, Jean-Pierre Mustier, kondigt in een meerjarenplan een vermindering van het personeelsbestand aan met 9 procent. Tegelijk komen er voor 2 miljard euro inkopen van eigen aandelen.

De Italiaanse bank UniCredit kondigt dinsdag voorbeurs een groot strategisch plan aan voor de komende vier jaar. Er gaan liefst 8.000 jobs voor de bijl (9% personeelsbestand), 500 kantoren worden gesloten en de kosten moeten in West-Europa met 1 miljard euro naar omlaag.

Voor de aandeelhouders heeft de Franse CEO Jean-Pierre Mustier beter nieuws. UniCredit verwacht een gemiddelde groei van de winst per aandeel met 12 procent tussen 2018 en 2023 en er komt een inkoop van eigen aandelen van 2 miljard euro. UniCredit wil 40 procent van de winst tussen 2020 en 2022 uitkeren aan de aandeelhouder, 30 procent als cashdividend en 10 procent via de inkoop van eigen aandelen.

Onze doelstellingen zijn haalbaar en pragmatisch. Daarbij gaan we uit van macro-economische assumpties, die conservatiever zijn dan wat de markt vandaag verwacht.
Jean-Pierre Mustier
CEO Unicredit

Die verwachte winstgroei is louter te danken aan de kostenbesparingen. Mustier ziet de inkomsten tegen 2023 nauwelijks toenemen, als gevolg van het negatieve rente-klimaat. Mustier rekent niet op grote overnames, UniCredit moet op eigen kracht de doelstellingen van 2023 halen. 'Onze doelstellingen zijn haalbaar en pragmatisch. Daarbij gaan we uit van macro-economische assumpties, die conservatiever zijn dan wat de markt vandaag verwacht', zegt Mustier.

 

Mustier gelooft niet in een pan-Europese consolidatiegolf in de sector. Eerst moeten de banken volgens hem intern orde op zaken stellen, zodat de aandelenkoersen op hogere niveaus terecht komen. De Euro Stoxx Banken-index bevindt zich vandaag nog steeds 80 procent onder het precrisis-niveau van 2007. 

Een consolidatiegolf in de banksector kan pas gebeuren als de beurskoersen herstellen. Eerst moet iedereen zelf orde op zaken stellen.
Jean-Pierre Mustier
CEO Unicredit

UniCredit wordt sinds juli 2016 geleid door Mustier. Hij startte zijn carrière bij Société Générale, en was er de baas van 'rogue trader' Jérôme Kerviel. Mustier was lang voorbestemd om CEO te worden van SocGen tot het Kerviel-schandaal uitbrak. Na een tussenstap bij private equitygroep Tikehau Capital, trok hij naar Unicredit.

Het aandeel van UniCredit gaat bij opening op de beurs van Milaan 0,9 procent hoger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud