UniCredit aast op Commerzbank

Het Italiaanse UniCredit bereidt een bod voor op het Duitse Commerzbank. ©AFP

De Milanese bankreus bereidt een bod voor nu de fusieplannen met Deutsche Bank op steeds meer tegenkanting stoten, meldt Financial Times.

Het Italiaanse UniCredit bereidt een bod van meerdere miljarden euro's voor om de controle te nemen over de Duitse Commerzbank schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. De Milanese kredietverstrekker houdt zich klaar nu er grote obstakels opduiken rond de mogelijke fusie van Commerzbank   en Deutsche Bank .

De topbankiers van Deutsche Bank vrezen dat zo'n fusiegroep 10 miljard euro vers geld bij de aandeelhouders - die sowieso al zeer kritisch zijn over de samensmelting - moeten ophalen.

Bovendien zou daar potentieel een hoge belastingfactuur bijkomen en leeft bij de vakbonden een grote angst voor een sociaal bloedbad, omdat bij de twee banken die al jaren worstelen met een chronisch lage rendabiliteit tienduizenden banen kunnen sneuvelen.

Al jaren interesse

UniCredit zou een aanzienlijk belang willen verwerven in Commerzbank, dat sterk staat in de kredietverlening aan Duitse kmo's, en de bank willen fuseren met HypoVereinsbank (HVB), de Duitse kredietverstrekker waarvan UniCredit al de eigenaar is.

De Duitse regering moet een fusie van Commerzbank en UniCredit goedkeuren.

HVB heeft een grote voetafdruk in het economisch sterke zuiden van Duitsland. Commerzbank zou voor de Italiaanse bankreus een goede aanvulling zijn in de rest van Duitsland. 

Helemaal nieuw is de interesse van UniCredit in Commerzbank niet. Het toont die al jaren en zocht al in 2017 toenadering. Uiteindelijk dienden de Italianen toen geen bod in, deels door de politieke Duitse oppositie tegen grensoverschrijdende bankendeals, maar ook omdat UniCredit destijds zelf zijn business herstructureerde.

Een deal tussen UniCredit en Commerzbank moet sowieso de goedkeuring krijgen van de Duitse regering, die met een belang van 15 procent de grootste aandeelhouder is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud